Generalni štrajk zaposlenih u Želvozu


26. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Radnici smederevskog „Želvoza” u restrukturiranju juče su stupili u generalni štrajk jer im se nakon prošlonedeljnog štrajka upozorenja niko od nadležnih nije ni obratio, a kamoli ispunio zahteve. Traže isplatu zaostalih petnaest zarada, overu zdravstvenih knjižica, koje ističu 1.jula, mesečne karte za prevoz i topli obrok.

–U ovoj godini primili smo dva minimalca. Poslednji je isplaćen 12.februara, a pre mesec dana dobili smo 4000 dinara linearno. Svi zaposleni. Veliko je nezadovoljstvo u firmi. Radnici su na ivici bede. Deca su nam gladna. Zamislite, porodicama 57 naših radnika isključena je struja, a svi smo skoro bez hleba mesecima, priča za „ Politiku” Goran Stanić, lider sindikata ASNS „Želvoz”.

Radnicima će se pridružiti i oko 80 majstora iz pogona koji mesecima rade bez toplog obroka, koji se sastoji od čistog pirinča bez komadića mesa, tvrde sindikati.

– Šta da vam kažem dokle smo došli kad neki radnici pakuju suv pirinač i hleb iz menze i nose svojoj deci da jedu,a oni rade gladni, kaže Vladan Kocić, lider sindikata „Sloga Želvoz”.

Kocić tvrdi da u generalni štrajk stupaju isključivo zbog plata. Do kraja nedelje očekuju konačnu presudu Privrednog apelacionog suda u vezi sa nelegalnim odlukama Skupštine „Želvoza” i smenom bivšeg rukovodstva. Kažu, ako mali akcionari pravosnažno dobiju spor, svi sudski troškovi i troškovi Skupštine na kojoj je aktuelni direktor i zastupnik kapitala Milorad Stojković izvršio „puč”, platiće opet radnici. Taj ceh biće veći od pola miliona dinara, složni su sindikati ASNS, „Sloga”, „Metalac” i Samostalni, koji predvode radnike u štrajku.

–Direktor se hvali da nam je isplatio 4.000 dinara, dok on dobija mesečno 140.000 samo od Agencije za privatizaciju. Na posao dolazi oko 130 radnika, ostali su na plaćenom. Sedimo i gledamo se, posla nema,a ono što ima ljudi neće da rade za džabe. Direktor navodno pogodi neki posao, pozove ljude da rade, a onda nema gasa, pa nema delova.Izlaz se ne nazire, smatra Vladan Kocić iz „Sloge”.

Da li izlaz ipak postoji, zavisi od pregovora države sa potencijalnim kupcima. Nezvanično, u igri su firma „Ćimolaja” iz Italije i jedna rumunska kompanija. Sindikati traže da i oni budu uključeni u pregovore kako se ne bi ponovile greške iz prethodne neuspele privatizacije sa rumunskim „Remar – Grampetom”.Ukoliko nadležni „ostanu gluvi” na zahteve „Želvozovih radnika”, najavljuju radikalizaciju protesta – blokade ulica, gradske skupštine, mosta…

Radnici „Želvoza” su u januaru mesec dana protestovali – zaposeli su gradsku skupštinu nakon višesatne borbe sa policijom, štrajkovali glađu, blokirali saobraćajnice, a sve to uz zahtev da se isplate otpremnine i sačini socijalni program. Protest je okončan uplatom dva minimalca, a potom je 512 radnika dobilo otpremnine. Ostalo je oko 350 radnika u fabrici za remont vagona u Smederevu.