“Francuska kapa” – spomenik ratnom prijateljstvu


20. januar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – “Francuska kapa” sigurno je jedna od originalnijih srpskih kafana! Ako ni po čemu drugom, onda po svom obliku. Zdanje je sazidano u obliku francuske vojničke kape iz Prvog svetskog rata i u čast francuskog ministra spoljnih poslova Žan Luja Bartua, koji je u Smederevu boravio nekoliko meseci pre nego što je, zajedno sa srpskim kraljem Aleksandrom, ubijen je u atentatu u Marselju.

Smederevsko pristanište nekada su pohodile i carske i kraljevske lađe. Zabeleženo je da je juna 1934. godine ovde pristao brod sa Lujem Bartuom, francuskim ministrom spoljnih poslova, koji se vraćao iz Bukurešta sa sastanka Male Antante.

– Smederevci su mu tada priredili lepu dobrodošlicu, a on je po povratku u Francusku osnovao lični Fond da se svake godine na studijama u Francuskoj školuju po dva siromašna svršena maturanta iz Smedereva – kaže Ivica Stojić, publicista i leksikograf.

U oktobru iste godine, nekoliko meseci posle posete Smederevu, francuski ministar ubijen je u atentatu u Marselju, zajedno sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem. U znak sećanja na francuskog ministra, dve godine kasnije, 1936. na samom pristaništu podignuta je “Francuska kapa”.

– Dugo je tu bila biletarnica za prodaju voznih karata za putničke brodove sa čekaonicom, a potom kancelarije pristaništa. U delu gde je bila čekaonica, otvoren je bife sa nazivom “Francuska kapa” – svedoči Stojić.

Danas je ovo omiljeno mesto za okupljanje Smederevaca tokom leta. Zbog hladovine i blizine Dunava, u vrelim danima ovde je najprijatnije sedeti.

Nažalost, većina gostiju “Francuske kape” ne zna kako je ova simpatična kafana dobila ime. Ima nade da se i to promeni.

Udruženje “Kulturno nasleđe grada Smedereva”, podnelo je vlastima u Smederevu 2013. godine predlog da se podigne spomenik Luju Bartuu i kralju Aleksandru.

– Ideja je bila da se spomenik podigne tokom 2014. godine, kada je obeležena 100. godišnjica početka Prvog svetskog rata – kaže Velimir Mladenović, iz Udruženja “Kulturno nasleđe grada Smedereva”. – Ali, kako odgovor nismo dobili, sada smo u prepisci sa ambasadom Francuske, kako bi proverili ima li interesovanja za naš predlog.

Mladenović dodaje da o Bartuu Smederevci malo znaju, i da bi to bio prvi spomenik nekom francuskom ministru u Srbiji.