Finci čekaju subvencije


14. januar 2014. PRIVREDA – Kompanija PKC očekuje subvencije od 7,5 miliona evra za izgradnju fabrike kablova za auto-industriju u Smederevu.

Posle potpisivanja memoranduma između Smedereva i finske kompanije PKC, o otvaranju fabrike kablovskih sistema za komercijalna vozila, kojim je predviđeno 7,5 miliona evra državnih para kao podsticaj za otvaranje 1.500 novih radnih mesta, došlo je vreme za naplatu.

Ugovor o tome trebalo bi da se potpiše u naredne dve sedmice, a još nije saopšteno ima li Srbija para za subvencije Fincima.

Memorandumom o razumevanju, koji je u ime Vlade Srbije potpisao vicepremijer Aleksandar Vučić, PKC-u je obećan podsticaj od 5.000 evra po radnom mestu otvorenom u roku od tri godine nakon zaključenja ugovora.

Planirana je dinamika isplate u tri rate. Ugovor o državoj pomoći od 7,5 miliona evra, prema ovom dokumentu, trebalo bi da se potpiše do kraja januara.

Zasad, nema zvaničnih najava kada bi ugovor mogao da bude potpisan, niti da li država ima novca za subvencionisanje finskog investitora.

Ministar privrede Saša Radulović je prošle nedelje izjavio da budžet za 2014. ne podrazumeva nove subvencije, a da je 31. decembra 2013. istekla i uredba o raspodeli subvencija. Ipak, u Ministarstvu privrede u ponedeljak su “Novostima“ rekli da razgovaraju sa investitorima.

U iščekivanju državne pomoći, Smederevo je donelo odluku o kreditnom zaduženju od milijardu dinara za izgradnju hale od 20.000 kvadrata sa kompletnom infrastrukturom.

Izvor: Novosti