Finale Stihovizije


06. decembar 2012. DRUŠTVO – Pobednik ovogodišnje Stihovizije je Đorđe Branković, učenik smederevske Gimnazije.
Drugo mesto pripalo je Mariji Mirković, iz Gimnazije u Velikoj Plani, a treća je bila Milica Stevanović, iz smederevske Gimnazije. Na osnovu glasova publike, najbolji je Vladan Arsić, učenik Tehničke škole u Smederevu.

Finalno takmičenje u recitovanju na stranim jezicima, koje je smederevska biblioteka organizovala po četvrti put za učenike srednjih škola, održano je u sredu uveče u Narodnoj biblioteci Smederevo, uz prisustvo velikog broja posetilaca.

Na 4. Stihoviziji učesnike je prijavilo 10 srednjih škola, iz Smedereva, Smederevske Palanke, Velike Plane i Požarevca. To su Gimnazija Smederevo (33 takmičara), Gimnazija Velika Plana (24 takmičara), Tehnička škola iz Smedereva (14), Ekonomsko-trgovinska škola iz Smederevo (7), Požarevačka gimnazija (7), Palanačka gimnazija (5), Muzička škola Kosta Manojlović iz Smedereva (2), Ekonomsko-ugostiteljska škola Vuk Karadžić iz Velike Plane (2), HTPŠ Žikica Damnjanović iz Smederevske Palanke (2) i TTPŠ Despot Đurađ iz Smedereva (1).

Učenici su recitovali na čak 8 stranih jezika: engleskom, francuskom, španskom, ruskom, italijanskom, nemačkom, mađarskom i kineskom.

Prvo mesto na 4. Stihoviziji osvojio je Đorđe Branković, učenik 4-3 Gimnazije Smederevo, koji je na italijanskom jeziku recitovao pesmu IO E LA MORTE (Salvatore Toma). Drugo mesto osvojila je Marija Mirković, učenica 1-3 Gimnazije iz Velike Plane (Robert Frost: THE ROAD NOT TAKEN), a treće Milica Stevanović, učenica 3-7 Gimnazije Smederevo (Thomas Stearns Eliot: MURDER IN THE CATHEDRAL).

Nagradu publike osvojio je Vladan Arsić, učenik 3-1 Gimnazije Smederevo (Walt Whitman: O CAPTAIN! MY CAPTAIN!).

Svi finalisti i profesori stranih jezika koji su ih pripremali za takmičenje nagrađeni su besplatnim upisom u Biblioteku za narednu godinu, a tri prvoplasirana takmičara, kao i takmičar koji je dobio najviše glasova publike, dobili su diplome i vredne nagrade.

U publikaciji Stihovizija 4, koja je u pripremi, pored ostalog, biće objavljen i celokupan materijal sakupljen prilikom organizacije i realizacije ovog događaja.

Izvor: smederevo.org.rs