Filip David u Smederevu


08. oktobar 2013. KULTURA – Sutra u Centru za kulturu Smederevo gostuje Filip David. Za poetiku i majstorstvo pripovedanja Filipa Davida, istaknutog autora domaće književnosti, vezane su priče koje nam donese atmosferu oniričnog i mističnog, prizore utvarnih predela i raskoš imaginacije. Bilo da se radi o zbirkama priča ili romanima, Filip David svoj stvaralački pečat najprodornije i najubedljivije utiskuje u snoviđenjsko tkivo fantastike, i potvrđuje svoju autorsku pojavnost u „pričama tajanstva i mašte“.

Potpisuje zbirke priča „Bunar u tamnoj šumi“ , „Princ vatre“, „Zapisi o stvarnom i nestvarnom“. Autor je romana „Hodočasnici neba i zemlje“ i „San o ljubavi i smrti“, kao i knjiga eseja „Fragmenti iz mračnih vremena“, „Svetovi u haosu“ i „Jesmo li čudovišta“. Zajedno sa piscem Mirkom Kovačem objavio je „Knjigu pisama 1992-1995“.

Bio je dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.Dobitnik je nagrade „Milan Rakić“, Ćopićeve nagrade, BIGZ-ove nagrade, „Prosvetine“ nagrade za najbolju knjigu godine, kao i Andrićeve nagrade.Koscenarista je filma „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića, srpskog kandidata za Oskara 2012. godine.

Autorsko veče Filipa Davida počinje u 19 časova u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu. Moderator je Marko Cvetković.