“Fića” ponovo u Smederevu


20. avgust 2011. DRUŠTVO- “Fijat 500 klub Italija” organizuje “Turu kroz Srbiju” koja počinje danas, a čiji će učesnici, vozeći se u svojim oldtajmerima, uživati u jedinstvenim kulturnim i prirodnim bogatstvima Srbije, od kojih su mnoga pod internacionalnom zaštitom Uneska.

Od Podunavlja, gde počinje vožnja, do centralnih planina, srednjevekovnih tvrđava, do pravoslavnih manastira, međunarodni učesnici sa svojim oldtajmer “činkvinijima” (italijanski nadimak za “fijat 500”), prvi put će se sresti sa Srbijom.

Karavan iz Trsta stiže u Novi Sad, a potom kreću na sedmodnevno putovanje preko Vršca, Lepenskog Vira, Zaječara, Kragujevca, Mokre Gore, Valjeva, do Beograda.

Učesnici vožnje će na smederevskom Gradskom trgu biti u utorak, gde će građanima Smedereva biti predstavljen ovaj živopisni karavan. Karavan će se zatim premestiti u Veliki grad Smederevske tvrđave gde će automobili biti parkirani od 13 do 15 časova.

Tura se organizuje kao promocija i podrška kulturnoj i prirodnoj baštini Srbije – delu velikog evropskog nasleđa, održivog i laganog pristupa turizmu.

Turom će se i na vrlo jedinstven način obeležiti 150. godišnjica Italije, i prijateljstvo sa tom zemljom čiji je “fijat 500” širom sveta poznat simbol.