Evropski rekorderi iz Smedereva


02. jun 2014. SPORT – Srpski dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić, obojica iz Smedereva, osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu za seniore u veslanju koje je u nedelju završeno u Beogradu.

„Bože pravde” se prolomilo Adom Ciganlijom, a srpska zastava se ponosno zavijorila na jarbolu. Sa rukama na srcu prepune tribine su pevušile srpsku himnu sa junacima Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu – Dušanom Bogičevićem i Veselinom Savićem. Sa zlatnim odličjem oko vrata njih dvojica su u nedelju, 1. juna 2014, razgalili srca svih ljubitelja sporta u našoj zemlji donevši srpskom veslačkom sportu još jedno ultravredno odličje. U fantastičnom finalu dvojaca bez kormilara Bogičević i Savić su s novim evropskim rekordom trijumfovali s vremenom 6:21,75 (prethodni evropski rekord bio 6:27,66) i tako ponovili uspeh srpskog dvojca sa šampionata Starog kontinenta u Sevilji lane kada su se na vrh pobednilčkog postolja popeli Nikola Stojić i Nenad Beđik.

„Bogičević i Savić su trkama u kvalifikacijama i polufinalu pokazali da imaju materijal za medalju. Ipak, nismo bili načisto kog sjaja će biti s obzirom da su za protivnike imali i favorizovane Holanđane, treće iz Južne Koreje. Ipak, izveslali su briljantnu trku i zasluženo došli do zlata. Čestitam momcima na svemu što su prikazali u Beogradu. Nastavljamo u istom ritmu da se pripremamo za Svetsko prvenstvo u Amsterdamu . Ova posada je pokazala da ima potencijal i za Olimpijske igre u Riju 2016″, rekao je Bogičevićev i Savićev trener Dejan Guslov, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

Finalna trka je bila dostojna bitke za medalje. Posle prvih 500 metara Bogičević i Savić su bili na trećem mestu. U tom trenutku su dodali gas i snažnim zaveslajima su izbili na čelo na ulasku u drugu „hiljadarku”. Naši momci u tim momentima delovali samouvereno a bilo je očigledno da ništa ne može da ih spreči na putu ka tronu. Ulaskom u poslednjih 500 metara huk sa tribina je postajao sve jači i jači. Vetar u leđa koji je dolazio od brojnih navijača pomogao je Bogičeviću i Saviću da u poslednjih 250 metara odbiju snažan napad Holanđana. Ostali su na prvom mestu, ali tu nije bio kraj. Iskusni Blink i Stinman se nisu predavali. Na 30-tak metara od cilja nakratko su preuzeli prvo mesto, ali nadljudskim naporima naš dvojac je izvukao poslednji atom snage i u poslednja dva zaveslaja stigao do trijumfa.

Ovacije sa tribina su zaparale nebo. Bogičević i Savić su nekoliko trenutaka ostali nepomični u čamcu, sve dok nisu saznali zvanične rezultate. Tada su visoko podigli ruke proslavljajući najveći uspeh u njihovim karijerama. Holanđani su s vremenom 6:21,99 osvojili srebro, dok je bronza pripala Nemcima Bekleru i Braunu (6:24,71). Iza ove tri posade kroz cilj su prošli čamci Velike Britanije (6:24,92), Italije (6:27,82) i Španije (6:32,34).

„O ovoj trci razmišljamo poslednjih sedam meseci. Radili smo naporno, išli korak po korak i trud se na kraju isplatio. Veslanje je naporan sport. U poslednjih 500 metara uvek nedostaje snage. Mi smo je u finalu dobili s tribina. Ovo nikada u karijeri nisam doživeo i mislio sam, do danas, da navijanje na veslačkim takmičenjima postoji samo u Britaniji. Jednostavno navijači nam nisu dali da izgubimo zlato. Svojom snažnom podrškom udahnuli su nam ogromnu energiju. Mi smo se samo prepustili, videli da nismo sami, veslali svoju trku i svoj finiš i na kraju došli do zlatnog odličja. Ipak, nadam se da je ovo samo početak ovog čamca. Lepši debi na nekom velikom takmičenju nismo mogli ni da sanjamo i siguran sam da ćemo se tek radovati na međunarodnoj sceni”, kazao je Veselin Savić.

I njegov „saigrač” u pobedničkom timu mirno je komentarisao treću zlatnu medalju srpskog veslanja na Evropskom prvenstvu.

„Po prolasku kroz cilj nismo znali koje smo odličje osvojili. Trka je bila neizvesna i tek pošto su se na ekranu pojavili zvanični rezultati shvatili smo da smo postali evropski prvaci. Kroz glavu su mi prošle sve slike od oktobra kada smo doneli odluku da pokušamo da veslamo u ovom čamcu. Imali smo uspone i padove ali ni jednog trenutka nismo posumnjali u svoj kvalitet. I u finalu je bilo slično. Veslali smo svoju trku od početka do kraja, a kada smo u poslednjih 500 metara ušli kao prvi znao sam da zlato ne može da nam se izmigolji iz ruku. Publika nam je dala enregiju da iz sebe izvučemo poslednje atome snage i da ne dozvolimo Holanđanima da slave na našem terenu. Presrećan sam. Naš cilj su Olimpijske igre u Riju 2016. i sa nestrpljenjem očekujem naredne izazove”, rekao je Dušan Bogičević.

Na ceremoniji dodele medalja Bogičević i Savić su se pojavili sa srpskom zastavom. Medalje im je uručio generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović nakon čega se sa tribina prolomio poklič „Srbija, Sbija”. Upečatljiva slika koja će svim ljubitljima veslanja ostati u neizbrisivom sećanju.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović čestitala je veslačima Dušanu Bogičeviću i Veselinu Saviću, kao i njihovom treneru Dejanu Guslovu, Veslačkom klubu Smederevo i Veslačkom savezu Srbije, osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Izvor: smederevo.org.rs