Eurofer brine mogući reeksporta jeftinog čelika preko Smedereva


11. jul 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Predsednik udruženja industrije čelika Eurofer Aksel Egart izjavio je u nedelju da je to evropsko udruženje zabrinuto zbog mogućnosti da Železara Smederevo, nakon što ju je preuzeo kineski Hestil, dobija indirektne subvencije, ali i da će kineska strana uvoziti jeftin čelik u Srbiju, odakle će ga plasirati u EU.

Eurofer je udruženje koje je iniciralo da Evropska komisija pokrene istragu zbog damping cena čelika iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Brazila i Irana, jer bi navedena praksa, kako je rekao Egart, narušila tržišne uslove poslovanja u Uniji.

Prvi čovek Eurofera rekao je u intervjuu za televiziju N1 da ih brine što je kineska vlada, koja kontroliše ili poseduje veliki deo industrije čelika, tražila od kompanija u njenom vlasništvu da investiraju u treće zemlje.

“Nas brine to što kineske kompanije primaju državnu pomoć i na taj način praktično indirektno stižu i subvencije u zemlje kandidate za prijem u EU”, rekao je Egart.

Slična situacija, kako je naveo, mogla bi da se dogodi i u zemljama članicama EU, jer postoje ponude kineskih kompanija za evropske čeličane.

“To nije dozvoljeno u Evropi. Mi smo tržišna ekonomija gde državna kontrola nije dozvoljena”, podvlači Egart.

Kina, prema njegovim rečima, ne preduzima ozbiljne korake ni kad su u pitanju njene obaveze prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

“Postoje pravila koja Kina ne poštuje. Na primer, da cene moraju da budu određene na tržištu – to nije slučaj u Kini. Takođe i da STO mora da verifikuje sve subvencije, kao i da država ne utiče na rad kompanija. Ovi principi se ne primenjuju kad je Kina u pitanju, što može da znači da postoji indirektno subvencionisanje”, upozorava Egart.

Prvi covek Eurofera kaže da, u tom smislu, postoji zabrinutost da će smederevska čeličana nastaviti da prima subvencije.

“Direktne i indirektne subvencije moraju da budu u skladu sa EU pravilima. Nažalost, danas se čini da postoji problem kako da se kontroliše državna pomoć koja bi mogla da stigne iz neke treće zemlje koja ulaže u evropska postrojenja. Ne znamo šta će Evropska komisija da radi u vezu sa ovim pitanjem, ali razgovaramo sa njima o tome”, objašnjava Egart.

Zabrinut je, kako kaže, i zbog mogućnosti reeksporta kineskih proizvoda preko železare u Smederevu.

“Postoji zabrinutost da bi kineski proizvodi mogli da budu uvoženi u Srbiju, a potom izvoženi u EU. To naravno nije u skladu sa EU pravilima, i ako bi se to dogodilo uveren sam da bi Evropska komisija reagovala”, kaže Egart na TV N1.

Evropska komisija je već pokrenula istragu protiv Srbije zbog damping cena, odnosno prodaje čelika na stranom tržištu po nižoj ceni nego na domaćem, ili ispod troškova proizvodnje.

U saopštenju EK navedeno je da je istraga pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvodači čelika, a predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Železarom Smederevo upravljao HPK inženjering, firma Petera Kamaraša.