Esmark traži otpuštanje 3.500 radnika


16. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Ponuda američke kompanije Esmark oko strateškog partnerstva sa Železarom Smederevo je takva da su pregovori pred pucanjem, saznaju Novosti. Kako prenose izvori Novosti, iz Pitsburga su stigla tri izuzetno teška uslova, od kojih je najbolniji da se otpusti čak 3.500 radnika srpske čeličane.

Konačna odluka o tome da li će Esmark, nakon višenedeljnih, veoma teških pregovora, postati strateški partner Železare biće zvanično poznata sutra. To je danas najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, naglašavajući da je nakon poslednje ponude Vlade Srbije, Esmark kasno u nedelju dostavio kontraponudu koja je bila razmatrana tokom dana.

Uslovi iz američke kontraponude su veoma nepovoljni, ali u Vladi Srbije veruju da još ima prostora da pregovori sa Esmarkom budu uspešni. Informacije Novosti, naime, govore da su Amerikanci, među kojima jednu od glavnih rola u pregovorima vodi Džon Gudiš, nekada izvršni direktor Ju-Es stila, a koji danas radi u Esmarku, od Vlade Srbije tražili da umesto sadašnjih 5.000, u toj smederevskoj firmi ostane između – 1.500 i 1.800 radnika.

Esmark naime zahteva da Srbija obezbedi novac za socijalni program, odnosno otpremnine za 3.200 do 3.500 radnika.

Kako Amerikanci imaju problem i sa obezbeđivanjem novca za kupovinu sirovina, njihov uslov da preuzmu smederevsku železaru je i da Vlada Srbije bude garant za kredit težak imeđu 500 i 800 miliona dolara. Donedavno iznos kredita za koji je tražena garancija države Srbije iznosio je 200 miliona dolara. Sada je ta pozajmica “porasla” na čak 800 miliona dolara, koliko bi Esmark trebalo da dobije od jedne velike američke banke.

Na listi zahteva Amerikanaca je i taj da se Vlada Srbije ugovorom obaveže da će sve sekundarne sirovine u našoj zemlji pretapati u Smederevu. U te sekundarne sirovine bila bi uključena i zastarela mehanizacija, kao i sve one mašine koje su stradale u poplavama. Za tu uslugu, naravno, očekuju da im bude – plaćeno.

Premijer Vučić je izjavio da će bez obzira na ishod ovih pregovora, Železara raditi, a da će proizvodnja biti nastavljena pod punom kontrolom države. Ako se pregovori završe neuspehom, rezervni plan države je da formira menadžment za srpsku čeličanu u koji će biti uključeni stručnjaci za kupovinu sirovina, kao i oni najbolji za prodaju našeg čelika.

Prema rečima premijera, država je uložila sve što je mogla u te pregovore. Vlada je od Esmarka tražila da ne otpušta radnike, kojih ima nešto više od 5.000. Prema zahtevu, broj zaposlenih može da bude smanjen samo prirodnim odlivom. Tokom ove godine, u penziju bi trebalo da ide oko 250 radnika.

Vlada Srbije je od Esmarka zahtevala i čvrste garancije da će obezbediti proizvodnju u narednih pet godina, ne želeći da se dogodi da američki gigant napusti Smederevo kada potroši postojeće sirovine u Železari vredne oko 90 miliona dolara.

Srbija je očekivala da Železara pod menadžmentom Esmarka mesečno proizvodi između 170.000 i 180.000 tona, dok sada čeličana proizvodi oko 350.000 tona godišnje. Od američke kompanije se zapravo očekuje da ima realan biznis plan za nabavku sirovina, kvalitet robe, distribuciju, plasman, kao i da obezbedi nova tržišta, da bi mogao da se ostvari predviđeni profit nakon pokretanja druge visoke peći.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara. Procenjuje se, naime, da će ukupni troškovi Železare u 2015. godini iznositi oko 900 miliona dolara. Toliko para biće potrebno za sirovine, plate, energente, transport …

Podaci našeg lista kazuju da bi bilo veliko iznenađenje da Vlada Srbije prihvati ovako nepovoljne zahteve Amerikanaca, zbog čega će, ako se nešto drastično ne promeni, njihova ponuda biti – odbijena.

Ništa od obećanja osnivača

Sa uslovima koji su stigli iz Pitsburga, padaju u vodu sva obećanja osnivača i prvog čoveka Esmarka Džejmsa Bušara. Pre otvaranja ponuda na tenderu, on je rekao da će u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi. Obećavao je i ulaganje u centralnu fabriku.

U kolektivnom ugovoru bilo i povećanje plata

Predstavnici američke kompanije Esmark i reprezentativnih sindikata Železare Smederevo potpisali su nedavno i novi kolektivni ugovor koji, pored ostalog, predviđa povećanje zarada od 25 odsto ove, a još deset odsto naredne godine.

Posle petodnevnih pregovora predstavnika strateškog partnera i radnika srpske čeličane, Nezavisnog sindikata metalaca, ASNS i Samostalnog sindikata, stavljeni su potpisi na novi kolektivni ugovor sa rokom važenja od 2015. do 2018. godine.

Nova cena rada biće 125 dinara, izjavio je tada za Novosti Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo.

Dogovoreno je povećanje plata od 25 odsto odmah. To znači vraćanje na zarade pre umanjenja od 10 odsto zbog krize, ali i dodatnih 12,5 odsto. Takođe, usaglašeno je i povećanje plata za još 10 procenata od 2016. godine. Sa ovim uvećanjima, plate će biti praktično vraćene na nivo pre odlaska Ju-Es stila, rekao je Gujaničić.