„Esmark“ preuzima Železaru


30. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: krediti.rs – Premijer Srbije u Londonu dogovorio posao sa predsednikom američke kompanije oko čeličane u Smederevu. Nijedan radnik od 5.200 neće biti otpušten. U planu povećanje proizvodnje za pet i po puta.

AMERIKANCI se vraćaju u smederevsku „Železaru“! Posle „Ju-Es stila“, koji je iz srpske čeličane izašao 2012. godine, u grad na Dunavu dolazi gigant iz Pitsburga – „Esmark“. Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom „Esmarka“ Džimom Bušardom u utorak je u Londonu praktično dogovorio da ova američka kompanija preuzme „Železaru“ u Smederevu. Za nekoliko dana predstavnici „Esmarka“ dolaze u Beograd da finalizuju posao.

Kako „Novosti“ saznaju, prilikom preuzimanja čeličane, nijedan radnik neće biti otpušten, a plan je da se proizvodnja poveća za čak pet i po puta.

Ipak, zakonska procedura će biti ispoštovana. Raspisaće se javni poziv, a Bušard je Vučiću obećao da će se „Esmark“ prijaviti na tender.

– Dajem vam reč da će posao biti završen, a znam da ste vi čovek koji ceni reč – rekao je Bušard srpskom premijeru.

Američka kompanija se u trku za smederevsku „Železaru“ zvanično uključila u avgustu, kada je Džim Bušard došao u Srbiju i sastao se sa premijerom Vučićem. Tema razgovora bila je – strateško partnerstvo u srpskoj čeličani.

Sklapanje posla sa američkom grupacijom i Bušardom najavio je prošlog vikenda sam premijer, tokom rasprave o rebalansu budžeta za 2014. godinu, rečima: „U Londonu ću se sastati sa gospodinom Bušardom, verujem da ćemo se rukovati i da će to biti kraj muka za Smederevo“.

„Železara“ trenutno radi sa jednom visokom peći, što je trećina kapaciteta. Novi strateški partner trebalo bi da pokrene proizvodnju sa obe visoke peći i dostigne kapacitet od preko dva miliona tona čelika godišnje. Trenutno se proizvodi vrednost od 340 miliona evra, a sa punim kapacitetom ona bi dostigla 1,5 milijardi evra. Država za „Železaru“ mesečno izdvaja od 8,5 do 10 miliona evra. Ali, uz to fabrika bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona, i za sirovine još 145 miliona evra. Te dugove će država, najverovatnije, da preuzme na sebe, dok bi strateški partner sa državnom pomoći ili bez nje, fabriku trebalo da izvuče iz krize.

Osim „Esmarka“, među zainteresovanima za smederevsku „Železaru“ pominjali su se i ruska kompanija „Crveni oktobar“, kao deo korporacije „Uralvagonzavod“, indijski proizvođač „Mital grupa“, rusko-češki kombinat „Junajted grupa“ i britanski „Vestvud“. U ovoj srpskoj fabrici zaposleno je 5.200 ljudi, a još 20.000 radnika angažovano je u firmama koje za nju rade.

SRBIJA VLASNIK 20 ODSTO
KAKO „Novosti“ saznaju, država Srbija bi trebalo da ostane vlasnik 20 odsto „Železare“. Amerikanci planiraju da upale obe visoke peći, a sadašnju proizvodnju od 400.000 tona podignu na čak 2,2 miliona tona.

Vlada Srbije postala je ponovo vlasnik smederevske „Železare“ u februaru 2012. godine, kada je dotadašnji gazda – američki „Ju-Es stil“ napustio srpsko tržište.

OBRĆU MILIJARDU DOLARA

AMERIČKI „Esmark“ jedan je od vodećih prerađivača ravno valjanog čelika. I treći po veličini proizvođač čeličnih ploča u Americi. Osnovan je 2003. i ima više postrojenja, a bavi se i istraživanjem nafte i gasa. „Esmark“ ima godišnji obrt od milijardu dolara.