Esmark poslao novu ponudu, otkazana sednica Vlade


17. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTS – Nova ponuda američke kompanije Esmark za Železaru Smederevo stigla je jutros u Beograd, zbog čega je odložena konačna odluka o njenoj sudbini, prenosi RTS. Danas ističe rok koje je MMF dao Srbiji da se postigne dogovor sa američkom kompanijom.

Odluka je trebalo da bude saopštena nakon sednice Vlade Srbije zakazane za 8 časova, na konferenciji za novinare sat vremena kasnije, ali su oba događaja otkazana.

U toku je intenzivna komunikacija Vlade i Esmarka, kao i sindikata, gradonačelnika Smedereva i Komisije za strateško partnerstvo. Kako kažu, Vladu neće napustiti dok ne bude donete konačna odluka o Železari.

Iako je ranije rečeno da je posle “poslednje ponude Srbije stigla poslednja kontraponuda Esmarka”, o kojoj je Vlada trebalo da odlučuje ovog jutra, pregovori o Železari su, kako navodi RTS, ipak produženi.

Glavna prepreka u pregovorima su garancije koje Vlada traži da neće biti otpuštanja radnika.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve obaveze zakazane za danas, a tokom dana će biti poznato šta će definitivno biti sa Železarom. Premijer je ranije poručio da će, bez obzira na to kakav će biti ishod pregovora, Železara će nastaviti da radi.

Ukoliko ne dođe do dogovra sa Esmarkom, “plan B” je angažovanje menadžmenta koji bi činile osobe koje dobro poznaju ovu oblast – da nabavljaju sirovinu i prodaju čelik. A sve bi bilo rađeno pod punom kontrolom države.

Nije poznato šta je bila poslednja ponuda Vlade Srbije, kao ni šta sadrže kontraponuda i nova ponuda Esmarka.