Esmark i sindikati Železare potpisali novi kolektivni ugovor


20. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Predstavnici američke kompanije „Esmark“ i reprezentativnih sindikata Železare Smederevo potpisali su novi kolektivni ugovor koji, pored ostalog, predviđa povećanje zarada od 25 odsto ove, i još deset odsto naredne godine.

Posle petodnevnih pregovora predstavnika strateškog partnera i radnika srpske čeličane, Nezavisnog sidnikata metalaca, ASNS i Samostalnog sindikata, stavljeni su potpisi na novi Kolektivni ugovor sa rokom važenja od 2015. do 2018. godine.

– Nova cena rada biće 125 dinara, izjavio je za Novosti Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo. Dogovoreno je povećanje plata od 25 odsto odmah. To znači vraćanje na zarade pre umanjenja od 10 odsto zbog krize, i dodatnih 12,5 odsto. Takođe, usaglašeno je i povećanje plata za još 10 procenataod 2016. godine, kaže Gujaničić.

Sa ovim uvećanjima, plate će biti praktično vraćene na nivo pre odlaska „Ju es stil-a.“

Vlada čeka zeleno svetlo Evropske komisije kako bi uputila državnu pomoć čeličani, a sa strateškim partnerom pregovara oko biznis plana koji bi bio u interesu obe strane.

Esmark nudi investiciju od 400 miliona dolara u narednih pet godina, pokretanje proizvodnje i na drugoj visokoj peći i očuvanje svih 5.000 radnih mesta.