Esmark: Cilj da u januaru budemo većinski vlasnik Železare


05. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: N1info – Pripremili smo plan restrukturiranja Železare koji omogućava sigurnu budućnost za 5.300 zaposlenih, izjavio je vlasnik i generalni direktor Esmarka Džejms Bušar za Blic.

“Ne odustajemo od Železare. Kao što smo to saopštili i u zaključcima pregovora u Pitsburgu prošlog meseca, želimo da otpočnemo poslovanje u Srbiji”, kaže Bušar.

Američka kompanija Esmark će se, uprkos neuspešnim pregovorima o preuzimanju Železare u Smederevu, prijaviti na tender za izbor menadžerskog tima koji će rukovoditi srpskom čeličanom, navodi list.

Trenutno u Železari radi 5.020 radnika. Ovaj broj je optimalan za trenutne proizvodne kapacitete. Međutim, paljenje druge peći podrazumeva i potrebu za dodatnim angažovanjem radnika.

Bušar kaže da je plan za Železaru urađen tokom prethodnih deset meseci, tokom kojih su menadžeri Esmarka blisko sarađivali sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija Dušanom Vujovićem, kao i s ostalim članovima radne grupe za privatizaciju Železare, predstavnicima sindikata ove firme, kao i sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem.

Na ovaj plan je, podseća Bušar, Esmark do sada potrošio oko tri miliona dolara.

Esmark, poručuje on, i dalje veruje da ima poslovni plan i menadžment svetske klase koji bi smederevskoj čeličani mogao da obezbedi najbolju budućnost.

“Biznis plan koji smo uradili nije ni dolarom finansiran od srpske vlade. Zajedno sa mrežom naših partnera širom sveta, od Azije do Severne Amerike, sigurno ćemo uspeti da pokrenemo planiranu proizvodnju bez učešća bilo kog trećeg igrača u ovom poslu”, kaže Bušar.

Procena vlasnika Esmarka je da će ukoliko ta kompanija pobedi na tenderu za pružanje menadžerskih usluga u smederevskoj Železari taj posao obavljati najduže nešto više od pola godine, piše Blic.

Bušar je potvrdio da će Esmark učestvovati na tenderu za menadžerske usluge u Železari.

“Potpuno smo spremni da potpišemo sa vladom ugovor o menadžerskim uslugama kojima bismo revitalizovali Železaru, ali sa jasnim ciljem da najkasnije u januaru naredne godine preuzmemo većinsko vlasništvo u Železari”, kazao je Bušar.