„EkOlimpijada“ u Smederevu


10. jun 2014. SPORT – Olimpijski komitet Srbije organizovao je u utorak u Smederevu prvu ovogodišnju „EkOlimpijadu”, a gradonačelnica dr Jasna Avramović je tim povodom priredila prijem za proslavljenog košarkaša i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divca.

Tačno u podne, na centralnom gradskom Trgu u Smederevu počela je prva ovogodišnja „EkOlimpijada” pod sloganom „Da rastemo u skladu sa prirodom”, a mladi smederevski sportisti i đaci iz nekoliko seoskih i jedne gradske osnovne škole su bili u prilici da upoznaju predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i istaknutog košarkaša Vlade Divca, ali i nove evropske šampione u veslanju Dušana Bogićevića i Veselina Savića, inače sportiste Veslačkog kluba Smederevo i sa njima se druže.

Cilj „EkOlimpijade” je da osnovci kroz sport i zabavu, učestvujući u raznovrsnim radionicama, razvijaju olimpijski duh i upoznaju prave olimpijske vrednosti i važnost očuvanja životne sredine.

„EkOlimpijsko igralište” je sportsko-ekološka radionica u kojoj se posebna pažnja posvećuje očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih olimpijskih vrednosti. Glavna tema je zaštita zelenila, pa su kod Sportskog centra glavni akteri manifestacije posadili pet tuja koje predstavljaju pet olimpijskih vrednosti, odnosno radost igre, fer plej, poštovanje, izuzetnost i jedinstvo duha, tela i uma.

Potom je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović je povodom „EkOlimpijade” u našem gradu organizovala prijem za predstavnike Olimpijskog komiteta Srbije predvođene Vlade Divcem.

„Smederevo je grad koji se uvek odazove vašim akcijama, posebno kada su u pitanju deca, ekologija i zdrav život. Sport je nešto što mi podržavamo”, rekla je gradonačelnica.

Ona je podsetila na najnovije evropske uspehe smederevskih sportista i naglasila da je važno da omasovimo sport, da što više dece bude angažovano.

„Takođe ćemo nastaviti da angažujemo i sve profesore fizičkog vaspitanja, koji rade sa decom od prvog do četvrtog razreda”, poručila je dr Jasna Avramović.

Divac se zahvalio na dobrodošlici „gradu koji je uvek uz Olimpijski komitet Srbije” i istakao da je svrha današnje manifestacije promovisanje sporta i zdravog načina života. On je, osvrnuvši se na najnoviji uspeh smederevskih veslača, izrazio nadu da su oni „naša budućnost i u Riju (Olimpijada u Rio de Žaneiru).”

Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, predsednik Skupštine grada Branče Stojanović i član Gradskog veća Goran Krčmarević.

Izvor: smederevo.org.rs