Dunavska regata plovi kroz Srbiju


03. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Ekipe koje učestvuju u ovogodišnjoj međunarodnoj Turističkoj dunavskoj regati na putu od Nemačke ka Rumuniji, proći će i kroz dva naselja Braničevskog okruga.

Ekipe koje učestvuju u ovogodišnjoj međunarodnoj Turističkoj dunavskoj regati (TID), 59. po redu, na putu od Nemačke ka Rumuniji, proći će i kroz dva naselja Braničevskog okruga. Reč je o Velikom Gradištu i selu Dobra, koji će učesnicima regate biti domaćini 2. i 3. avgusta. Juče su se zaustavili u Smederevu…

Ova čuvena regata startovala je 21. juna u nemačkom gradu Ingolštatu, a okončaće se 2. septembra, nakon 2.840 pređenih kilometara, u rumunskom selu Sveti Đorđe, na obali Crnog mora. Stranim učesnicima pridružili su se i kajakaši i kanuisti iz Srbije. Učesnici regate dnevno prelaze etape duge oko 43 kilometra, a osnovno pravilo je da se one prevaljuju u kajacima i kanuima, samo uz veslanja posade. Regata prolazi kroz deset, a zaustavlja se i boravi u sedam država. Na svom putu obilazi četiri glavna grada Evrope: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. Na putu kroz Srbiju, učesnici regate boraviće 17 dana, zaustaviće se u 14 mesta i posetiti 11 gradova ili opština. U etapnim mestima regata boravi po dan, dok se u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje prolazi zadržava po dva dana.