Dunav raste iz časa u čas


05. jun 2013. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Nivo vodostaja na Dunavu je danas povećan, a nadležne ekipe su stalno na terenu i predlažu preduzimanje mera, izjavio je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

Babić je rekao da se situacija nije bitno izmenila u odnosu na jučerašnji dan, ali da se nivo vodostaja na Dunavu iz časa u čas povećava.

On je istakao da još nema informacija od Republičkog hidrometeorološkog zavoda da li je prevaziđena granica redovne odbrane od poplava kod Bezdana.

“Naše ekipe i ekipe javnih vodoprivrednih preduzeća su stalno na terenu, obilaze teren i predlažu preduzimanje mera iz svoje nadležnosti”, rekao je Babić.

Babić je rekao da je danas sastanak Republičke direkcije za vode, direktora javnih vodoprivrednih preduzeća “Srbija vode” “Vode Vojvodine” i Beograd vode”, Sektora za vanredne situacije i RHMZ-a.

Već su zakazane sednice Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i Gradskog štaba za vanredne situacije Novi Sad, kojima je dat nalog da obiđu potencijalna mesta koja mogu biti ugrožena visokim vodostajem u slivu Dunava, istakao je Babić.

“To se uglavnom odnosi na ona naselja i mesta koja su u nebranjenom delu, znači ona naselja koja su izgrađena u koritu reke Dunav bespravno”, objasnio je Babić.

On je rekao da se očekuje da bi moglo biti problema u opštini Beočin, na rubnim naseljima, u blizini Dunava i u koritu te reke, odnosno naseljima koja su izgrađena u koritu Dunava bespravno od Apatina do Smedereva.

Babić je istakao da je dat nalog da se upozore stanovnici tih naselja da preduzmu sve potrebne mere i ukoliko bude potrebno, da se izvrši evakuacija.

On je rekao da se očekuje da će vodostaj rasti i narednih dana dok ne stigne talas nizvodno iz Mađarske i Austrije.
Prema njegovim rečima, za sada se ne očekuju problemi od bujičnih poplava, ali će sve zavisiti količine padavina od mesta do mesta.

Babić je rekao da se ne očekuju veće količine padavina u Srbiji narednih dana, ali da će se pratiti prognoza i preduzimati aktivnosti i da su ekipe spremne da reaguju u slučaju potrebe.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je jutros da se nadležne službe pripremaju kako bi se u Srbiji sprečile poplave koje su zahvatile Evropu, ali je i poručio da država ne sme da štedi na prevenciji i zaštiti od vanrednih situacija čiji se budžet, kako kaže, smanjuje iz godine u godinu.

Marić je, gostujući u jutarnjem programu Radio televizije Srbije rekao da je zakazana sednica nadležnih službi koje će preduzeti sve korake kako reke ne bi preplavile nasipe, ali je istakao da bismo, ukoliko bi nadošla ogromna količina vode, “videli iste scene kao u Evropi”.

On je objasnio da zaštita od poplava i drugih vanrednih situacija ne može da se obavlja na način na koji bi građani želeli zbog nedovoljno novca koji se izdvaja za tu oblast.

“Budžet za ove namene se smanjuje od 2006. i služi da bi se pokrili troškovi od prethodne godine. Prošle godine nam je obećano deset miliona evra i sada čekamo politički dogovor da vidimo da li će taj novac ostati u našoj kasi”, rekao je Marić.

On je dodao da postoji mogucnost da u budžet Sektora za vanredne situacije ne bude uplaćen i izrazio nadu da će ključni “akteri imati dovoljno svesti da je ovo jedan od poslova na kojem ne bi trebalo da se štedi”.

“To je stvar koja sistemski mora da se reši, a ne od sezone do sezone”, zaključio je Marić.