Država nema čime da spasi U.S. Stil


03. novembar 2011. PRIVREDA – Smederevo, Beograd — Iako država tvrdi da će sa svoje strane učiniti sve da pomogne Ju-es stilu, još uvek nije jasno kako će ta težnja biti realizovana.

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije Srbije, kaže da država “pokušava da nađe rešenje kako bi se sprečilo zatvaranja Ju-es-stila”.

“Država smatra da je potrebno da interveniše kako bi se sačuvala radna mesta više od tri hiljade zaposlenih”, navpdo on nakon što je ta američka kompanija zabeležila gubitke u Srbiji i Slovačkoj zbog manjka tražnje na svetskom tržištu čelika.

Ovih dana u javnosti su se pojavile spekulacije da američki investitori “vagaju“ da li da visoke peći u Smederevu stave na “tihi hod“ ili da pribegnu otpuštanju radnika kako bi umanjili troškove i gubitke u lošoj poslovnoj godini.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da će sudbina Ju-es stila zavisiti isključivo od procena američkog investitora.

On kaže da je “sasvim izvesno da ekonomska kriza utiče na nedovoljnu potražnju proizvoda kakvi se dobijaju u Ju-es stil Srbija. Shodno tome, šta će biti sa tom kompanijom zavisi od toga da li će njeni vlasnici moći i dalje da izvlače profit iz nje. U slučaju da je odgovor ne, jasno se može pretpostaviti šta će se desiti”.

“Jednostavno, radi se o obliku vlasničkog kapitala koji ne mari ni za radna mesta u svojoj zemlji, već ga interesuje samo ostvarenje zarade. Očekujem da će prvi korak biti smanjenje radnih mesta, ako su zaista ovi podaci o gubicima koji se iznose u javnost tačni. Ukoliko ni to ne dovede do smanjenja gubitaka, sledeći korak će neizostavno biti zaustavljanje proizvodnje u Srbiji”, ističe ovaj ekonomista.

Savić dodaje da bi se takav potez izuzetno negativno odrazio na celokupnu srpsku industriju kao i na izvoz koji ostvaruje naša zemlja.

“Došlo bi i do smanjenja stope zaposlenosti što bi bio dodatni veoma bolan problem u zemlji u kojoj je nezaposlenost inače velika”, naglašava on i konstatuje da je situacija takva da država apsolutno ne može da uradi ništa da bi pomogla rešavanju nedaća koje su zadesile Ju-es stil.

Ju-es stil Srbija zapošljava oko 5.400 ljudi, od čega gotovo 5.000 radi u železari u Smederevu. Zbog nepovoljnog razvoja situacije zabrinuti su i u lokalnoj samoupravi, jer bi gašenjem kompanije punjenje budžeta samo po osnovu doprinosa bilo niže za čak 30 odsto.

Gradonačelnik Predrag Umičević ističe da će grad u okviru svih svojih nadležnosti pokušati da pomogne opstanak kompanije. U suprotnom, kako navodi, doći će do smanjenja broja zaposlenih i gašenja druge visoke peći.

“To jeste veliki problem i za grad Smederevo i za svakog pojedinačnog zaposlenog, ali i za celu državu, jer je Ju-es stil naš najveći izvoznik. Već smo umanjili taksu za korišćenje obale u poslovne svrhe, a ići ćemo i na smanjenje firmarine, koja trenutno iznosi pet miliona dinara, kao i lokalne ekološke takse sa 200 na 17 miliona dinara. Oni jesu velika kompanija, a ako stanu, onda ćemo definitivno svi izgubiti”, navodi Umičević.

Izvor: Press; Danas;