Drugo veče Tvrđava teatra


16. jul 2013. KULTURA – Do kakvih dramatičnih i tragičnih situacija može doći kada jedan umetnik i jedan političar zamene uloge, sinoć nam je u ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave, u dvosatnoj drami „Mladi Staljin“ pokazao ansambl Šabačkog pozorišta.

Ni povremeni tamni oblaci koji su se nadvijali nad našim gradom tokom gotovo čitavog dana nisu pokolebali prave ljubitelje pozorišne umetnosti da sinoć dođu u Dvor Despota Đurđa Brankovića na drugo pozorišno veče petog Tvrđava teatra.

A ni neuobičajeno hladno vreme za sredinu jula meseca nije ih pokolebalo u želji da odgledaju dvosatnu predstavu Šabačkog pozorišta o saradnji između Staljina i Mihaila Bulgakova, zameni uloga ova dva junaka, politički prihvatljivim i neprihvatljivim stvarima. Izvanredan šabački ansambl nas je vratio u Moskvu 1938. godine i dočarao nam atmosferu procesa, masovnih egzekucija i velikih terora. Pozadina svakodnevnog života.

Bulgakov kojeg tumači Zoran Karajić, glumac i direktor Šabačkog pozorišta i Staljin u izvođenju Ivana Tomaševića sklapaju po svemu neobičan dogovor Bulgakova angažovanog da napiše dramu o Staljinu, u toj ulozi zamenjuje sam Staljin pišući o sebi, a zauzvrat zahteva da Bulgakov radi njegov posao! Staljinova sklonost umetnosti ispisuje redove nove Bulgakovljeve drame, a Bulgakov nesnađen u ulozi autokrate, diktatora. Na kraju Bulgakov nije uspeo, nije napisao dramu koja će pomiriti propagandni i umetnički zadatak i nije dobio nov stan zbog kojeg je i prihvatio ovu nepristojnu ponudu.

Odličnu glumačku kreaciju doneo je i Ljubiša Barović, koji je tumačio lik Vladimira, pripadnika ruske tajne službe (NKVD). Na kraju publika zadovoljno ispraća Šapčane sa scene, a zatim i sama zadovoljno napušta drevno smederevsko zdanje, koje je ovih dana centralno mesto kulture.