Dramatična situacija u Smederevskoj Palanci


19. maj 2014. DRUŠTVO – Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije za Podunavski okrug Radoslav Cokić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da Smederevska Palanka već sedam dana nema vodu za piće. Da ne bi došlo do epidemije, škole ne rade, vodovod je poplavljen, u njemu su fekalije i ne zna se kada će da proradi.

„Koristim priliku da preko medija uputim apel svim gradonačelnicima Srbije da pošalju cisterne sa pijaćom vodom kako bi na adekvatan način snabdeli stanovništvo. Dobrodošla je svaka vrsta pomoći, a molim i službe vodovoda u drugim gradovima da pošalju materijalnu i stručnu pomoć, jer će u protivnom biti veoma teško da se uspostavi funkcija vodosnabdevanja, što je glavno za sređivanje situacije posle poplave koja je nanela katastrofalne posledice”, rekao je Cokić.

„Ogromne su materijalne štete i ovo što sada tražim je urgentno, da bi se više od 30.000 stanovnika u Smederevskoj Palanci snabdelo pijaćom vodom. Dakle, potrebne su im cisterne sa pijaćom vodom, pumpe i stručna pomoć kod otklanjanja kvarova na vodovodnom postrojenju”, kazao je Cokić na kratkoj konferenciji za novinare.

On je procenio da će biti potrebno najmanje dve nedelje da se izbace fekalije iz fabrike vode, da se očisti postrojenje, dezinfikuje i otklone kvarovi nastali potapanjem svih pumpi i elektro motora koji se nalaze u fabrici za preradu vode.

Izvor: smederevo.org.rs