Dopunjena krivična prijava protiv Radomira Adamovića


10. avgust 2012. HRONIKA – Policija podnela prijave i protiv kupaca diploma Tehničke škole. Najviše sumnjivih iz Beograda, Subotice, Lazarevca.

Policija je podnela krivične prijave protiv 40 ljudi koji su kupili diplome Tehničke škole u Smederevu. “Đaci” su iz čitave Srbije, a najviše ih je iz Beograda, Subotice, Lazarevca, Kladova, Majdanpeka, Bora i Preševa.

Nakon novih dokaza, policija je Višem sudu podnela dopunu prethodne krivične prijave. Policija sumnjiči uhapšenog profesora Radomira Adamovića za 14 krivičnih dela primanja mita, jer je navodno od 2002. do 2009. godine od vanrednih učenika primio 18.000 evra kako bi obezbedio lažne ispite. Referent Sida Jovanović, kako stoji u prijavi, tereti se da je primila 31.000 evra za 23 lažne diplome ove škole.

Za primanje mita pomaganjem tereti se i Miodrag Stanković koji je, za dve godine kao posrednik, referentu škole predao 25.000 evra za 23 diplome.

– Pred Višim sudom u toku je istraga o korupciji a direktor škole Živorad Rašić (62), referent za đačka pitanja vanrednih kandidata Sida Jovanović (64) i profesor saobraćajnog smera Radomir Adamović (60) još su u pritvoru. Zbog proširenja istrage, i novih krivičnih dela za koja se terete, zatraženo je produženje pritvora za još dva meseca, kaže istražni sudija Mirko Šakić.

Ova grupa falsifikovala je oko 500 diploma, a naplaćivala ih od 1.000 do 3.000 evra. Za pet godina preprodavci diploma zaradili su, prema trvdnjama policije, oko milion evra.

Izvor: Večernje Novosti