Dom za stare Smederevo prihvatio je 37 osoba iz Obrenovca


20. maj 2014. DRUŠTVO – Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Smedereva, kojom je predsedavala dr Jasna Avramović, komandant Štaba i gradonačelnik Smedereva, nastavljena je u utorak, 20. maja 2014. godine od 9,00 sati.

Prema izveštaju stručnih službi, Dunav je dostigao nivo od 678 centimetara i očekuje se da će sutra vodostaj dostići kotu vanredne odbrane od poplava.

Štab upozorava sve neodgovorne osobe, koje pomeraju džakove sa peskom i urušavaju odbrambeni nasip, da to ne rade i da će zbog toga biti najstrožije sankcionisani.

Naloženo je stanovnicima Ribarskog naselja Metalor i vikend naselja Orešac da se hitno evakuišu sa tog područja, s obzirom da se to područje nalazi u koritu reke Dunav koje je ujedno i nebranjeno područje.

Po nalogu Štaba, stručna ekipa je obišla postrojenja NIS-a i Milana Blagojevića i konstatovala da su fabrike apsolutno zaštićene zbog postojećeg visokog nasipa.

Ekipa JP Direkcija za izgradnju svakodnevno, na svaka dva sata, obilazi klizišta u Dunavskoj i Goričkoj ulici i potencijalno klizište premas Udovicama. Popisane su sve kuće i procena je da klizišta miruju.

Tokom dana volonteri Crvenog krsta podeliće 463 paketa hrane i osnovna sredstva higijene za dva najkritičnija sela.

Opšta bolnica Smederevo zadužena je za pripremanje obroka za lica smeštena u Sportskoj hali.

Ekipe EKOSAN-a i HES-a su na terenu u Kolarima i obavljaju dezinfekciju domaćinstava u kojima su za to stvoreni uslovi. U Kolare uputiti sve raspoložive pumpe za ispumpavanje zaostale vode i mulja i određene su odgovorne osobe za izvršavanje ovih zadataka.

Štab je proširio broj odgovornih na poslovima dezinfekcije poplavljenih bunara u najugroženijim selima. Osim ekipe HES-a, zadužene su i nadležne inspekcije, koje će taj posao raditi u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Požarevcu.

Štab je doneo odluku da se uputi dopis svim državnim institucijama, javnim preduzećima i drugim pravnim licima, da pomognu donacijama u vodi za piće, konzerviranoj hrani i sredstvima za higijenu.

Dom za stare Smederevo prihvatio je 37 osoba iz Obrenovca. Sve informacije o smeštenim licima, rodbina može dobiti na brojeve telefona: 026/4621248 i 026/4621645.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva i dalje je u stalnom zasedanju, a sledeća sednica biće održana u sredu u 9,00 časova.