Do podne tužba protiv Komiko oila


10. jul 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Javni pravobranilac u Smederevu do 12 časova podneće tužbu za raskid ugovora Osnovnom sudu protiv kompanije “Komiko oil”, jer nije uplatila u predviđenom roku 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte, izjavila je za Tanjug javni pravobranilac Milena Nisev.

Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji “Komiko oil” da u roku od osam dana uplate novac. Taj rok je istekao 4. jula a kako ni posle opomene javnog pravobranioca kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta, sledi tužba sudu.

Kada se tužba dostavi sudu dostavlja se i tuženoj strani koja ima rok od 30 dana da se izjasni, nakon čega sud zakazuje prvo ročište. Ugovor može biti raskinut pravosnažnom sudskom presudom.

Predstavnici Smedereva i američko – holandskog konzorcijuma “Komiko oil” potpisali su 25. aprila Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup na 99 godina toj kompaniji za izgradnju rafinerije. “Komiko oil” je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije, pomoći gradu Smederevu. Pregovori o izdavanju zemljišta u zakup trajali su tri godine.