Do koje granice će država pomagati Železaru


18. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) zatražila je u sredu od Vlade Srbije da objavi podatak do koje granice je finansijski isplativo da država pomaže Železaru “Smederevo”.

Kako se navodi u saopstenju, gradjani Srbije nisu nikada dobili jasno obrazloženje zbog čega bi uopšte Srbija želela da finansijski pomaže baš tu firmu i do koje granice je to finansijski isplativo.

Ističe se da država moze da ima više razloga za održavanje Železare, ali da bez obzira na to koji je razlog po sredi u proračunu mora da postoji neka tačka kada visina direktnih i indirektnih subvencija više ne opravdava korist koju donosi.

“Na primer, ako ostatak gradjana finansira održavanje Železare zato što ima 5.000 zaposlenih radnika, na nekoj granici postaje isplativije tim istim ljudima pomoći na drugi način. Upravo taj podatak, o računici koju država ima, nikada nije jasno saopšten”, navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija.

Prema toj nevladinoj organizaciji, ako je podatak bio brižljivo čuvan radi jačanja pregovaračke pozicije sa Esmarkom, onda je sada, kada se najavljuje nastavak državnog upravljanja Železarom pravi trenutak da se saopšti.