Dinkić: Železara radi od ponedeljka


16. april 2013. PRIVREDA – Mlađan Dinkić za B92 kaže da Železara Smederevo počinje sa radom sledećeg ponedeljka. Ruski kredit za vraćanje starih zajmova. Saradnja sa UAE tek na početku.

Gostujući u emisiji “Između dve vatre“ na TV B92, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da nijedan dolar od 500 miliona dolara ruskog kredita za srpski budžet nije za tekuću potrošnju. Prema njegovim rečima, taj novac će biti iskorišćen za isplatu starih kredita koji su uzeti pod nepovoljnijim uslovima.

Dinkić je najavio da će ovog meseca Londonskom klubu biti vraćeno 400 miliona dolara, a na jesen će biti vraćeno još toliko, čime će taj dug biti zatvoren do kraja godine.

Dinkić je naveo da je ove godine zaustavljen rast javnog duga i da će on ostati ispod 59 odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP). Prema njegovim rečima, cilj je da od naredne godine javni dug počne da se smanjuje.

Ministar je podsetio da nema nijedne vlade na svetu koja ne uzima kredite. On kaže da je na početku svog mandata zatekao enorman rast duga. Budući da je od ove godine odgovoran za javne finansije, Dinkić je uveren da javni dug na kraju godine neće biti veći od 59 odsto.

Ministar Dinkić kaže da je, kada se pogleda koliko je kredita ugovoreno poslednjih godina, a koliko je novca povučeno, rezultat poražavajući.

Takav je slučaj, kaže Dinkić, i sa Železnicama. On podseća da je Evropska investiciona banka (EIB) pre nekoliko godina odobrila kredit za prugu Novi Sad – Beograd, ali da Srbija nije imala spremne projekte. Problem države, smatra Dinkić, nije novac, već organizacija.

Kada je reč o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srprku železnicu, Dinkić kaže da je Vlada Srbije prihvatila da se finansiraju projekti koje je predložio direktor Železnica.

Tako će umesto pruge Valjevo-Loznica, biti finansirana deonica na Koridoru 10 od Stare Pazove do Novog Sada jer je to trenutno prioritet. Dinkić priznaje da je važna i pruga Valjevo – Loznica, ali da će njena važnost biti još veća kada kompanija Rio Tinto dođe do rude za proizvodnju litijuma.

Dinkić odbacuje optužbe da radi na štetu Valjeva i podseća da su ga svojevremeno, kako kaže, politički optuživali da je tom gradu uskratio investiciju Gorenja i preselio je u Zaječar, a da je slovenačka kompanija u Valjevu danas duplirala proizvodnju. Kako kaže, u Valjevu je izgrađena nova fabrika Gorenja u kojoj će biti zaposleno još 400 radnika.

Osvrćući se na to što je bivši direktor Železnica Milanko Šarančić osuđen zbog zloupotrebe pri nabavci lokomotiva, Dinkić ističe da je svrha sankcija da one budu nauk onima koji dođu kasnije na funkcije.

On kaže da je aktuelni direktor Železnica dužan da promeni sve ono što je bilo loše. On navodi da je iz ruskog kredita100 miliona dolara namenjeno za nove vozove i da veruje da će ta sredstva biti iskorišćena na najbolji način.

Prethodni direktor je osuđen, sadašnji zna šta se desilo i zato treba da otvori četvoro očiju, poručuje Dinkić.

Ministar priznaje da se svake godine izdvajaju velika sredstva za pokrivanje gubitaka Železnica (oko 150 miliona evra), ali podseća i da je svuda u Evropi, osim u Nemačkoj, železnica na subvencijama.

Međutim, kako kaže, subvencije treba svesti na prihvatljiv nivo – a to je je oko 0,5 odsto BDP-a. On smatra da je moguće napraviti neka rešenja, na primer da se Železnice podele na transport i infrastrukturu kako bi se transport ponudio privatnicima, a infrastruktura bi ostala državi. No, konačnu odluku o tome, treba da donese Vlada Srbije.

Ministar Dinkić je rekao i da je tačno da je ruska kompanija Uralvagonzavod definitivno odustala od Železare Smederevo. Iz te kompanije jesu javno dolazile izjave da su zainteresovani za Železaru, ali se na kraju nisu javili na tender.

Dinkić najavljuje da će sledećeg ponedeljka biti upaljena visoka peć u Železari, te da se 5.000 radnika vraća na posao.

Prema njegovim rečima, kompletna prodaja čelika koji će biti proizveden je već ugovorena, i u Smederevu se očekuje proizvodnja 70.000 tona čelika mesečno. Prema onima što smo proračunali, gubitak će maksimalno iznositi 20 miliona evra, kaže Dinkić.

Strategija, međutim, nije da država vodi Železaru, vež je to urađeno iz prinude. Dinkić kaže da se trenutno vode razgovori sa jednom od najvećih evropskih kompanija, mnogo većom od Uralvagonzavoda, o strateškom partnetstvu u Železari.

Ministar kaže i da je trenutno najgore doba za industriju čelika. On, međutim, navodi da je stanje u toj industriji ciklično, i da iako je sada na dnu, za nekoliko godina će opet ići gore.

Dinkić kaže i da su rukovodstvu Železare smanjene plate, da su radnicima ograničene zarade, a da država traži strateškog partnera koji bi investirao u linije koju su isplativije, poput limova za autoindustriju za koje je, kako kaže, Fijat pokazao veliko interesovanje.

Dinkić kaže i da je tokom nedavne posete Moskvi otvorena mogućnost bescarinskog izvoza Fijatovih vozila proizvedenih u Kragujevcu, u Rusiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, prema Dinkićevim rečima, obećao da će odobriti bescarinski uvoz kontigenta Fijatovih vozila, a Srbija će zauzvrat morati da odobri bescarinski uvoz iste količine vozila iz Rusije.

Srbija je, kako kaže, zatražila da se ove godine u Rusiju izveze 10.000 vozila, naredne godine 50.000, a godinu dana posle toga još 100.000 automobila. Imamo obećanje za ovaj prvi kontigent, rekao je Dinkić.

Dinkić tvrdi i da država ne subvencioniše prodaju Fijatovih automobila u Srbiji, već da je novac dat kao subvencija za nova radna mesta, a da je rukovodstvo fabrike odlučilo da taj novac preusmeri na subvencije za prodaju vozila.

Mi pomažemo Fijatu da zaposli 1.400 ljudi u Kragujevcu, a šta oni da rade s tim parama to je njihova stvar, rekao je Dinkić. Davanje subvencija je, kako kaže, deo aranžmana Srbije i Fijata, tako da je država dužna da da 15 miliona evra za 1.400 novih radnih mesta.

Bez subvencije Fijat ne bi nikada otvorio fabriku u Srbiji, kaže Dinkić. Prema njegovim rečima, Vlada mora da se bori se za investitore, odnosno za ljude koje oni zapošljavaju.

Uvoznicima koji tvrde da je Fijat povlašćen na srpskom tržištu poručuje da prenesu svojim matičnim kompanijama da i one naprave fabrike u Srbiji, pa će dobiti iste povlastice.

Rezultati aranžmana sa Fijatom su, kako kaže, već vidljivi. Ostvaren je suficit u razmeni sa Italijom, srpski izvoz je podignut za 30 odsto, dok petinu izvoza čine automobili i auto industrija.

Dinkić kaže i da nije tačno da banke odbijaju klijente koji bi želeli da kupe Fijatov automobil jer fabrika, navodno, nije u stanju da isporuči vozila u narednih nekoliko meseci. Meni je saopšteno od strane saradnika da je rok isporuke od jedne do tri nedelje, kaže Dinkić, navodeći da je tek dvadesetak kupaca odbijeno, ali samo zato što ne ispunjavaju uslove kredita.

Izvor: b92.net