Dinkić: Ostaje nam samo da čekamo ponudu Rusa za Železaru


27.decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Blic – Već drugi put je pomeren rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo“. Očekivanja su da će do 28. februara 2013. „Ural vagon zavod“, koja je jedina kompanija koja se javila na tenderu dati i konačnu ponudu. Nezvanično saznajemo da Rusi čekaju da vide kako će se kretati cena čelika.

– Uprkos željama, prodaja Rusima ne ide brzo. Oni su nedavno angažovali ekonomiste Instituta čelične industrije „Čermet”, koji bi im dao detaljnu analizu poslovanja. To je i bilo za očekivanje s obzirom na to da nisu do sada imali iskustva u radu Železare – kaže naš sagovornik upućen u pregovore.

Novca za poslovanje Železare, kako za „Blic“ kaže Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, ima do proleća, a za kada se očekuje konačna ponuda Rusa.
– Preostaje nam samo da čekamo – kaže ministar.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu finansija i privrede, jedina kompanija koja se javila na tender, „Ural vagon zavod“ trenutno obavlja tehničku, finansijsku i pravnu analizu koja je neophodna kako bi ta ruska kompanija dala konačnu ponudu za Železaru.

– Pošto je „Železara Smederevo“ kompleksna kompanija, „Ural vagon zavod“ nije uspeo da do 26. decembra izvrši analizu svih relevantnih dokumenata, tako da je rok produžen za dva meseca kako bi ruski partner imao dovoljno vremena da dovrši analizu i da da što kvalitetniju ponudu za Železaru – naglašavaju u Ministarstvu finansija i privrede.