Dina Čolić dobitnica nagrade “Branislav Mane Šakić”


11. novembar 2013. DRUŠTVO – Tokom proteklih šesnaest godina, otkako je ustanovljena nagrada „Branislav Mane Šakić“, a sve u cilju očuvanja našeg jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, stručni žiri je imao obavezu i odgovoran zadatak da među najboljima bira najboljeg.

Tako se i ove godine ocenjivačko telo, u sastavu: Desanka Milosavljević (predsednik i prošlogodišnji dobitnik), doajen Marija Slavković, Žarko Obračević i Danica Lekić (nosioci ovog priznanja), Dragan Pavlović (Radio Smederevo) i Jadranka Nićin (osnivač istoimenog Fonda), dvoumilo da u jednakoj borbi kvaliteta prednost da ili kolegama koji su zaokružili svoju profesionalnu karijeru, ili nagradu dodeli predstavniku mlađih naraštaja.

Nakon stručne procene doneta je odluka da naziv ovogodišnjeg laureata ponese vrsni radio i televizijski voditelj Dina Čolić, koja se može pohvaliti višedecenijskim iskustvom.

Na svom profesionalnom putu, na koji je zakoračila još kao devetogodišnjakinja, rame uz rame sa Pericom Slovenskim vodeći „Susrete četvrtkom“ u Domu sindikata, za posao kojim se kasnije bavila od značaja je i višegodišnje iskustvo u čuvenoj grupi Bate Miladinovića pri Radio Beogradu. Bila je i jedan od voditelja prilikom otvaranja Doma omladine, a kao student istorije umetnosti svoje spikersko- voditeljsko umeće nadograđuje pred mikrofonom Radija Studio B septembra 1970., ostavši verna ovom mediju pune četiri godine.

Po okončanju studija 1974., zahvaljujući prethodnom iskustvu, prirodnom daru, savršenoj dikciji i istančanim nijansama verbalnog saopštavanja poruka, Dina Čolić se zapošljava u Radio Beogradu, prošavši izuzetno zahtevan konkursni postupak.
Radeći kao spiker i voditelj na svim programima ovog medija, svoju kreativnost pokazuje i kao urednik, novinar i voditelj brojnih emisija koje joj donose popularnost, među kojima se izdvajaju „Svet zabave“ i „Vreme predaha“ i ovo su, prema rečima ovogodišnjeg laureata, njene najlepše godine života na profesionalnom planu.

Karijeru voditelja nastavlja 1978/9. u Televiziji Beograd kroz saradnju sa Verom Šegan i „7 TV dana“, Zorom Korać u „Bliskim susretima“, i „Nedeljnom popodnevu“ sa Mićom Orlovićem. Od 1982. radi emisije kulturno-zabavnog karaktera, izuzetno prihvaćene na prostorima SFRJ, a posebno Veče sa humoristima. Tokom 1998/9. vodi poslednji autorski serijal na RTS-u, Vreme predaha, koje prekida bombardovanje, da bi 2000-te otišla u penziju.

Za svoj bogati višedecenijski kreativni rad, ali i negovanje i očuvanje kulture govora i jezika, dobila je nagradu „Gordana Boneti“ i priznanje „Dama sa stilom“ Radio Indeksa. Ipak, ono čime je Dina Čolić najzadovoljnija u svom poslanju je srpski psaltir „Molitve na jezeru“ Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, koji je 2010. snimila u izdanju manastira Rukumija.

Imajući sve ovo u vidu žiri je bio jednoglasan u odluci da je ovogodišnja nagrada „Branislav Mane Šakić“ došla u prave ruke, pa joj u to ime čestitamo, želeći joj mirne, spokojne i radošću ispunjene sve buduće dane, u nadi da je svojim radom bila i ostala uzor mladim naraštajima.