Dileri još u nokautu


09. april 2013. HRONIKA – Tokom prethodne dve godine, policija je uhapsila je i procesuirala gotovo 200 trgovaca narkoticima i podnela krivične prijave protiv isto toliko uživalaca opojnih droga. Pri tome, velikih kriminalnih lanaca nema, domaći dileri su usamljeni, a nedavno je razbijena i narko-grupa iz Mladenovca, koja je heroinom snabdevala Podunavski okrug.

Inače, veliki obračun policije sa narko-dilerima započet je pre više od šest godina, a možda presudni udarac, od kog se nisu ni oporavili, lokalnim trgovcima zadat je još 2007.

Tada su, podsetimo, u ovdašnjem tužilaštvu – od ukupnog broja – polovina procesuiranih bili narko-dileri. Štaviše, te godine ovde je procesuiran jednak broj dilera kao i deceniju pre – u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Sedište tada najorganizovanijeg heroinskog lanca bila je Smederevska Palanka, u kojoj je uhapšen jedan od vođa, a nedugo potom “pao” je i jedan od glavnih smederevskih snabdevača heroinom, preko čijih dilera je – za samo nekoliko meseci – bilo rastureno čak pet kilograma “belog”. Ukupno je uhapšeno 40 osoba, najmlađi trgovac bila je devojčica od 15 godina, a najstariji narko-diler imao je 67 godina…

U finalu ove priče, Okružni sud u Smederevu je – u dva procesa – sudio članovima organizovanih narko-grupa, odnosno pred lice pravde izvedeno je 47 preprodavaca droge iz Smederevske Palanke, Velike Plane, Smedereva, Kragujevca i Beograda. Čak 32 okrivljena nepravosnažno su osuđena na ukupno 60 godina zatvora.

– Droga u Smederevo dolazi iz nekoliko pravaca: Beograd, Pančevo, Kragujevac i Mladenovac. Nema većih organizovanih grupa, uglavnom se trguje među pojedincima, a najviše je marihuane i heroina, te nešto manje sintetičke droge – kaže načelnik kriminalističke policije u PU Smederevo, Dejan Anđelković.

Ipak, čuvari reda su – tokom poslednje dve godine – zaplenili više od deset kilograma marihuane, uz oko kilogram heroina i amfetamina.

Među poslednjim akcijama je razotkrivanje mladenovačkog narko-klana, pod zbirnim imenom “Granice”. Zbog naleta heroina iz ovog pravca, smederevski inspektori dobili su saglasnost da pređu na beogradsku teritoriju, a akciju su sprovodili mesecima – krijući se čak i od tamošnjih kolega – što se, kasnije, ispostavilo kao više nego opravdano.

Konkretno, organizovana trgovina heroinom načeta je hapšenjem šestorice dilera, osumnjičenih da su za tri meseca prodali pet kilograma ove droge, što je bio kontingent koji na ulici vredi oko 100.000 evra. Tri meseca kasnije, “palo” je još sedmoro članova grupe, a onda je – prateći tragove narkotika – policija došla i na sopstvena vrata! Zbog sumnje da su bili doušnici dilerima, iza rešetaka su završila i tri policajca iz Mladenovca, a o uspešnosti akcije svedoči i krajnje (ne)očekivana činjenica: građani su, sa terasa, aplaudirali tokom hapšenja.

Izvor: Večernje novosti