Devenport: EU od Srbije očekuje neke odgovore o Železari


14. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da Evropska komisija vodi razgovore sa Srbijom o planovima za prodaju Železare Smederevo i da sada očekuje neke odgovore od srpskih vlasti.

Nekoliko dana pred najavljeno potpisivanje ugovora o prodaji Železare Smederevo kineskom Hestilu, još nije obelodanjen konačan stav Evropske komisije o toj transakciji.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada Srbije s kineskom kompanijom Hestil, najverovatnijim budućim vlasnikom Železare, morati da se bori da Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će joj omogućiti da posluje punim kapacitetom.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da Evropska komisija očekuje neke odgovore od srpskih vlasti u vezi sa smederevskom čeličanom.

On je rekao da su u Briselu pre dva dana održani razgovori o Železari, da je delegacija Srbije predstavila svoje planove za Železaru i da su predstavnici Evropske komisije postavili neka pitanja u vezi sa tim planom.

Devenport nije odgovorio na pitanje koja su otvorena pitanja, ali je rekao da se, između ostalog, radi i o državnoj pomoći.

“Mislim da je delegacija Srbije predstavila svoje planove za Železaru i da su predstavnici Evropske komisije postavili neka pitanja u vezi sa tim planom… U pitanju jeste državna pomoć i mislim da ćemo imati još kontakata, ne znam tačno kada”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.