Ðelić: Nema evropske Srbije bez poštovanja prava imovine


12. avgust 2011. DRUŠTVO- Rešavanje pitanja restitucije od izuzetnog značaja za budućnost Srbije, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On procenjuje da je oko 150.000 porodica u Srbiji zainteresovano da po budućem zakonu , koji bi trebalo da bude usvojen tokom jeseni, potražuje svoju imovinu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić izjavio je danas u Smederevu da je rešavanje pitanja restitucije izuzetno važno za budućnost Srbije, jer nema evropske Srbije bez poštovanja ljudskih i građanskih prava, a tih prava nema bez poštovanja prava imovine.

Na prezentaciji nacrta Zakona o restituciji, kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, organizacija vlasnika nacionalizovane imovine i brojni građani, Ðelić je kazao da se procenjuje da je oko 150.000 porodica u Srbiji zainteresovano da po budućem zakonu potražuje svoju imovinu.

– Iskustvo nas uči da što duže čekamo da rešimo neki problem on postaje sve teži. Dočekali smo da budemo poslednja zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja nema rešeno pitanje denacionalizacije. Pet vlada se promenilo, ali posle 10 godina prvi put sam siguran da ćemo izglasati dobar zakon o restituciji i obeštećenju vlasnika oduzete imovine, rekao je Ðelić.

Zakon bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude usvojen tokom jeseni, zajedno sa Zakonom o javnoj svojini.

Time bi, naglasio je potpredsednik vlade, bilo omogućeno da se najzad zna šta kome pripada, jer je to bitno za one koji polažu pravo da im se vrati oduzeto, ali i za sve druge – fizička i pravna lica, domaća i strana, da znaju da kad kupuju nešto imaju pred sobom validnog vlasnika.

Nakon prezentacije nacrta Zakona o restituciji, Ðelić je prošetao gradskom pešačkom zonom do sedišta Demokratske stranke u Smederevu, a večeras će, kako je prethodno najavljeno, prisustvovati otvaranju ovogodišnjeg pozorišnog festivala “Tvrđava teatar”.