Dani Sunca u Smederevu


08. maj 2013. DRUŠTVO – Manifestacija „Dan Sunca“ je prvi put organizovana u Austriji 2002. godine. Ideja je zatim preuzeta od strane Švajcarske i Nemačke sa ciljem promovisanja korišćenja solarne energije. Od 2008. godine manifestacija postaje „European Solar Days“ prihvaćena od strane Evropske Unije koja se održava širom Evrope uz učešće hiljada ljudi i zahvatajući sve sfere ljudskog života i sve pa i najudaljenije krajeve. Ova manifestacija pored karaktera proslave u čast Sunca, koje nam nesebično daruje život i energiju i sve što posedujemo, ima i široko izraženi edukativni karakter, posebno kada su u pitanju mladi. Manifestacija približava načine korišćenja solarne energije mladim ljudima, daje im ideje kako da je koriste, usmerava njihovo aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije, odnosu prema prirodi, obrazovanju, svojoj budućnosti, profesijama kojima će se baviti…

Ova manifestacija pored karaktera proslave u čast Sunca, koje nam nesebično daruje život i energiju i sve što posedujemo, ima i široko izraženi edukativni karakter. Manifestacija približava načine korišćenja solarne energije, daje nam ideje kako da je koristimo, usmerava naše aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije i odnosu prema prirodi, kao i mladima za njihovo obrazovanje i rad u budućnosti.

U okviru manifestacije „European Solar days“ koja se u celoj Evropi organizuje od 1 – 19. maja 2013. Danone Solar zajedno sa Gradom Smederevom po četvrti put organizuje manifestaciju pod nazivom „Evropski dani Sunca u Smederevu“ koja će biti propraćena od strane medija.

Od 10-12h druženje sa građanima Smedereva na Centralnom gradskom trgu (Fontana). Građani bi imali priliku da razgledaju izloženu solarnu opremu, i dobijaju odgovore na postavljena pitanja o solarnoj energiji, njenoj neposrednoj primeni i pogledaju pripremljene propagandne materijale. Priključiće se naši najmlađi sugrađani iz predškolskih i školskih ustanova i uzeće aktivno učešće kroz prigodan program na temu Sunca, solarne energije i očuvanju eko sistema.

Aktivnosti manifestacije :

Izložba solarne opreme sa promotivnim materijalom

Predstavljanje školskih radova za « Dan Sunca»

Organizovanje posete solarnim instalacijama

Informacije finansiranja u saradnji sa bankama

Umetnički i zanatski program za decu

Puštanje balona sa ispisanim porukama

Dekoracija drveća sa «sunčanim» sloganima

Lokalni panoi o energiji

Od 12-14h nastavak manifestacije biće u Skupštini grada Smedereva gde će biti održana tribina-stručni skup.
Pozivamo sve građane, radne organizacije, škole, vrtiće, javne ustanove, itd. da se uključe u lokalne aktivnosti proslave dana Sunca i da na taj način daju svoj doprinos ideji za čistiju, sjajniju i dugovečniju budućnost, jer planetu moramo ostaviti našim pokolenjima onako kako smo je dobili od naših predaka: lepu, bogatu, nezagađenu i sigurnu.