Danas nastavak pregovora s Esmarkom


02. februar 2015. PRIVREDA – U Beogradu bi večeras trebalo da budu nastavljeni pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o strateškom partnerstvu u privatizaciji Železare Smederevo.

Nastavak pregovora, započetih prošle sedmice, najavio je premijer Aleksandar Vučić, koji je ponovio da su ti pregovori teški i da se, između ostalog, razgovara o garancijama i cenama sirovina.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je juče da u postupku prodaje srpske čeličane postoji granica ispod koje Vlada Srbije neće ići, a to je državni interes.

Sertić je podsetio da smederevska Železara sama može da ostvaruje između 1,2 do 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Ministar je kazao da pregovori sa Esmarkom dugo traju zato što se moraju usaglasiti mnogi detalji, od broja radnika, kvaliteta i odnosa budućeg novog vlasnika prema zaposlenima, do dugoročnih obaveza Železare, a tu je i interes Esmarka koji želi da ostvari profit.

U slučaju prodaje Železare Smederevo, Sertić je rekao da vlada mora da vodi računa i o preuzetim obavezama sa MMF-om, Svetskom bankom i EU, i da se to uklopi u održivi sistem koji će doneti prihode Esmarku, prihod državi i da zadrži elemente dugoročnosti i održivosti.

Nakon dva neuspela tendera na kojima nije bilo zainteresovanih ponuđača, Esmark je jedina kompanija koja je na poslednjem nadmetanju, okončano početkom januara, dostavila validnu dokumentaciju za kupovinu Železare.

Tenderom je zahtevano da se broj radnika u srpskoj čeličani ne smanjuje, kao i da se porizvodnja poveća na 1,5 miliona tona.

Ukoliko dogovor bude postignut, američki Esmark će biti vlasnik 80,01 odsto kapitala Železare, dok će ostatak ostati u vlasništvu države.

Tenderom je predviđeno i da država otpiše dug Železari sa stanjem na dan 31. decembra 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Vučić: Blizi smo dogovora sa Esmarkom

Premijer Alaksandar Vučić izjavio je da misli da je blizu dogovor sa američkom kompanijom Esmark o preuzimanju Železare Smederevo.

“Delove koji su bili najproblematičniji, za obe strane, uspeli smo da prevaziđemo i da napravimo proboj”, rekao je Vučić za sutrašnji Kurir.

On je naveo da je Evropskoj uniji u roku predat zahtev za produženje pregovora.

“U roku smo, u jučerašnjem danu (subota), poslali neophodne uslove. Na osnovu razgovora sa evropskim predstavnicima, mislim da ćemo uspeti da nađemo rešenje”, rekao je Vučić.

Kada se radi o rešenjima za “Petrohemiju” i “Azotaru”, premijer je ocenio da je “Petrohemija” teži problem.

“Dajemo sve od sebe da ga rešimo i verujem da hoćemo. Neophodno je da pronađemo investitora koji hoće da uloži najmanje 150 miliona evra, zbog fabrike polupropilena”, kazao je Vučić.

“Ali potpuno sam uveren da ćemo problem ”Azotare” i MSK – jer je tu gas gotovo stoprocentna sirovina – uspeti da rešimo, i to pre svega s našim ruskim prijateljima. Ako završimo hemijski kompleks, FAP, ako ”Nort hidraulik”, kao i Nemci i Italijani uđu u svoje delove ”Petoletke”, mislim da će to biti ogromni rezultati, jer su sve te firme bile osuđene na neuspeh”, naveo je Vučić.

To znači, ukazao je on, da desetine hiljada ljudi neće ostati bez posla.

Prema njegovim rečima, u “Železari” radi 5.027 ljudi, ali treba računati da je to najmanje 10.000-11.000 njih, sa kooperantima, transportom, špediterima…

Vučić je primetio da od ovih kolektiva zavisi ceo Podunavski okrug, a značajno je i za celu Srbiju.

“U MSK je 600, u ”Azotari” 1.500, u ”Petrohemiji” 1.800 zaposlenih. Kad saberemo sve njih, kao i radnike iz ”Petoletke”, dođe se do broja od 11.000 do 12.000 zaposlenih koji bi ostali bez posla”, naveo je Vučić.

Izvor: Novi magazin