Dan Narodne biblioteke Smederevo


24. april 2017. KULTURA – Izvor: Danas – Povodom obeležavanja Dana biblioteke u Smederevu je danas održana Skupština Zajednice matičnih biblioteka Srbije.

U stručnom skupu učestvovali su upravnici i direktori 27 matičnih biblioteka Srbije, a predsedavao je Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, prenosi ragionalni portal Podunavlje.info.

Pre početka skupa, upravnik Narodne biblioteke Srbije i predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije Laslo Blašković’ je zamoljen da kaže o čemu će biti reči na Skupštini.

„Ovo je radni skup, a Dan biblioteke je samo povod. Pričaćemo o konkretnim stvarima koje se tiču uobičajenog bibliotečkog posla svih biblioteka u Srbiji. Pričaćemo o nagradi za najčitaniju knjigu i nagradi za najboljeg bibliotekara“, rekao je za Podunavlje.info Blašković.

On je dodao da će ovakav skup imati još jednom tokom godine, na kojem će biti u prilici da otklone sve nejasnoće oko nagrade i postignu dogovore šta dalje.

„Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije je doneo odluku da Biblioteka ne dodeljuje više tu nagradu, nego je prepustila Zajednici matičnih biblioteka Srbije, a Narodna biblioteka je objavila listu najčitanijih knjiga. Međutim, tu ima dosta stvari koje nisu precizirane. Ako ne uspemo danas, rešićemo na narednom sastanku. Ima nekoliko koncepcija kako bi to moglo da izgleda, da bude nagrade ili ne.“

Na pitanje koju opciju on zagovara, Blašković je rekao da je razmišljao o tome da predloži Upravnom odboru da ostane ovako kako je bilo do sada, najbolja među najčitanijim knjigama, dodajući, po konceptu koji važi petnaestak godina.

„Taj koncept, takođe nije srećno rešenje, čak imate neravnopravan položaj različitih biblioteka. To se boduje na određeni način, nisam uspeo da saznam ko je to tako smislio. Ako čitate knjigu u Beogradu ili nekom velikom centru, onda to više vredi nego ako je čitate u nekoj maloj sredini. Mislim da je potpuno apsurdno.“

Blašković je zaključio da Narodna biblioteka Srbije i sve biblioteke u Srbiji treba da se izbore za

„pravu“ literaturu, „da oblikuju, profilišu pravog čitaoca“, pogotovo mlade.

Svečana akademija, povodom Dana Narodne biblioteke Smederevo, biće održana večeras na Pozajmnom odeljenju Biblioteke, kada će biti dodeljene zahvalnice darodavcima, saradnicima i nagrada najajtivnijim čitaocima.

Takođe, u okviru programa obeležavanja 171 godine od osnivanja Smederevskog čitališta, biće otvorena izložba Stara i retka i zavičajna periodika Biblioteke u Smederevu (1828-2017).