Đacima predstavljen program suzbijanja vršnjačkog nasilja


21. maj 2013. DRUŠTVO – Grad Smederevo podržao je sprovođenje programa prevencije vršnjačkog nasilja „Zato što te se plašim” koji organizuje Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Program koji je danas izveden u dva termina u smederevskom Centru za kulturu za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce, počeo je pozorišnom predstavom namenjenom adolescentima, kao prikaz lošeg i dobrog ponašanja i davanja rešenja problemima u vidu zdrave komunikacije.

„Naš cilj jeste da deci približimo šta je nasilje, da razumeju koji su koreni nasilja i ko su učesnici. Krajnji cilj jeste prevencija nasilja. Problem je u tome što mediji govore o nasilju onda kada se desi i kada je to neko ekstremno nasilje sa drastičnim posledicama. Mi smatramo da bi o nasilju trebalo govoriti čitave godine i onda kada ga nema, baš zato da bi deca shvatila kako da izbegnu nasilje. Jedna od osnovnih poruka ovih naših tribina jeste da na nasilje nikada ne treba odgovoriti nasiljem” izjavio je danas prof. dr Žarko trebješanin, psiholog, koji je mladima govorio danas o vršnjačkom nasilju.

Ministarstvo omladine i sporta realizuje i podržava programe kojima se podstiču svi oblici solidarnosti, kultura nenasilja i tolerancije među mladima prihvatanjem različitosti i negovanjem nenasilnih načina komunikacije.

Izvor: smederevo.org.rs