Dačić: Najteža situacija na Dunavu od Grocke do Smedereva


23. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Beta, Tanjug – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je danas ispostavu policije za bezbednost na rekama i ocenio da je situacija sa ledom na Savi i Dunavu pod kontrolom, da nema plovila koja se nekontrolisano kreću rekama i da samim tim ne preti opasnost od oštećenja mostova ili drugih objekata na tim rekama.

Dačić je novinarima, nakon što je patrolnim čamcima obišao ugrožene lokacije, rekao da je bitno da se tačno utvrdi ko je za šta nadležan kako se ne bi ponovila situacija od pre nekoliko dana, kada su čamci nekontrolisano plutali rekama, kada je uništena marina u Zemunu, a veliki broj plovila oštećen.

Dačić je rekao da je najveći problem sa ledom na lokacijama nizvodno od Beograda ka Smederevu, gde je nekoliko barži “zarobljeno”.

Prema njegovim rečima, barže koje se nalaze na putu ka Smederevu prenose mazut i veštačko đubrivo i njima nije bilo dozvoljeno da se nađu na vodi, jer je bila na snazi zabrana plovidbe, ali im je to ipak dozvoljeno.

“Nema igre. Svako mora da obavlja svoj deo posla i da se poštuju zabrane. Nijedno usidreno plovilo nije bilo problem, osim onih koja su bila u koritu reke”, rekao je Dačić.

Ministar je kazao da se nastavlja akcija lomljenja leda na tom delu reke.

Dačić je istakao da je u uslovima u kojima se zemlja kreće putem evropskih integracija bezbednost plovidbe od velikog značaja, kao deo Dunavske strategije, ali i strategije Evropske komisije za bezbednost na vodama, koja uključuje i sprečavanje kriminala, šverca i terorizma.

U tom smislu, on je napomenuo da rečna policija mora da dobije značajniju ulogu unutar MUP-a, ne samo kada je u pitanju delovanje u vanrednim situacijama, već i sprečavanje šverca, nasilja, kao i spasavanje ljudskih života.

Dačić je naveo da je rečna policija prošle godine spasila 23 osobe, a u prva dva meseca ove godine dve, i da je u reonu koji pokriva ispostava rečne policije procenat spasavanja ljudi 99 odsto.

Dačić je obećao da će se zalagati za poboljšanje statusa rečne policije i naveo da im je potrebno još plovila, opreme i mnogo veći broj radnika.