Đaci odbili da dođu u Gimnaziju


09. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Beta, Tanjug – Učenici Gimnazije u Smederevu, koji podržava protest profesora, po odluci Đačkog parlamenta,, nisu došli na nastavu, a imaju i primedbe na upravljanje školom.

Profesori su na konferenciji rekli da nisu naredili učenicima da ne dođu na nastavu, što je potvrdila i predsednica Đačkog parlamenta Nevena Petrović.

“Nisam vođa protesta, već predsedavam Đačkom parlamentu. Znam kako Parlament razmišlja i samo prenosim stav Parlamenta. Dogovorili smo se za danas, i dogovaramo se svakodnevno da bismo mogli da planiramo svoje aktivnosti”, rekla je Nevena Petrović agenciji Beta.

Dodala je da: “u slučaju da se dogodi nešto što menja situaciju Đački parlament mora da bude u toku i da uskladi delovanje”.

“Mi smo se dogovorili da danas ne idemo u školu jer se situacija nije promenila, ništa se novo ne dešava u školi. Brine nas što više od 95 odsto profesora i učenika već duže vreme nije zadovoljno prinudnom upravom, a onaj ko treba da brine o nezadovoljstvu u školi, ponaša se kao da ga ništa ne zanima”, rekla je predsedavajuća Đačkog parlamenta.

Na predlog da precizira ko je odgovoran, a ne reaguje, odgovor je bio da: “Svi znaju ko je odgovoran”.

U drugoj smeni nije bilo nijednog učenika, a pre podne je tek nekoliko njih došlo na časove koji su trajali 30 minuta, rečeno je na konferenciji za novinare u organizaciji Štrajkačkog odbora škole, formiranog nakon razrešenja dosadašnjeg direktora Milutina Vučkovića i postavljenja Trajkovićeve.

Profesori su pozvali učenike da se vrate u školu i na časove od 30 minuta, rečeno je na skupu i navedeno da u školi na taj način žele da iskažu protest protiv, kako tvrde, samovolje.

Bivši direktor Gimnazije Milutin Vučković je novinarima rekao da se povlači, pošto je smenjen, ali da želi da ode i vršiteljka dužnosti direktora Radmila Trajković: “jer nije sposobna da vodi školu”.

Kako se navodi, republički prosvetni inspektor imao je mnoge primedbe na rad direktora i Školskog odbora i Školski odbor je, na predlog inspektora, raspušten, direktor smenjen, a profesorka Radmila Trajković je postavljena za v.d. direktora.

U saopštenju za koje Štrajkački odbor nije preuzeo odgovornost već su potpisani “zaposleni u Gimnaziji Smederevo” u 19 tačaka piše i da je ona “potpuno neposobna za obavljanje poslova direktora”.

U drugoj tački se navodi da je prekršila Zakon o sprečavanju korupcije jer je kao član Školskog odbora glasala “za razrešenje direktora Milutina Vučkovića”, a potom preuzela njegovo mesto.

Napeta situacija u Gimnaziji Smederevo ne stišava se od 27. februara, kada je dužnosti razrešen legitimno izabran i u kolektivu većinski podržan direktor Milutin Vučković, a na njegovo mesto kao v.d. direktora postavljena Radmila Trajković, za koju u školi navode da nema položeni ispit za profesorsku licencu, te da ima veoma kratak staž u prosveti.

Članovi Štrajkačkog odbora i danas su ponovili zahteve s početka protesta, kada su tra\ili neopozivu ostavku Trajkovićeve, koja se, kako je rečeno, pokazala nepodobnom za obavljanje poverene funkcije.

Na konferenciji je rečeno i da je Trajkovićeva na sadašnju poziciju došla zahvaljujući političkim igrama, jer ima političku pozadinu, u čemu je pomenuta uloga gradonačelnice Smedereva.

Štrajkački odbor traži i imenovanje novog v.d. direktora na predlog većine članova Nastavničkog veća, što je poručeno danas na skupu, uz najavu večerašnje sednice Saveta roditelja.

Nastavnici su 27. februara, kada su saznali da će dobiti novog direktora, obustavili rad na jedna dan, a potom su stupili u protest uz minimum procesa rada.

Na današnjem skupu je rečeno i da je dosadašnji direktor Vučković dobio podršku ogromne većine za još jedan mandat, kao i saglasnost od Ministarstva prosvete, međutim, ubrzo mu je uručeno rešenje o razrešenju.