Da li treba napustiti Železaru?


28. februar 2013. PRIVREDA – Već godinu dana koliko je na državnim jaslama, smederevska železara čeka strateškog partnera ili neko drugo rešenje koje bi mogla da ponudi država.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata strpljenja više nemaju, pa za sutra najavljuju protest upozorenja ispred Železare. Kažu da novca za plate ima samo za narednih 15 dana.

“Dvadeset osmi je bio onaj poslednji rok koji smo dali vladi Republike Srbije da izađe sa rešenjem za Železaru Smederevo, ministar Dinkić je rekao da ne treba da brinemo, da postoji varijanta A, to je Uralvagonzavod, ukoliko oni odustanu, postoji varijanta B. Mi smo bezuspešno pokušavali da aznamo šta je varijanta B, nismo saznali”, kaže Ranka Savić iz ASNS

Drugim sindikalcima očigledno se ne žuri, pa u petak neće podržati svoje kolege.

“Smatramo da je to sindikalno -marketinški poitez, jer ako se nešto ozbiljno u jendoj firmi, ako se tiče 5200 zaposlenih, onda se pozovu i drugi reprezentativni i nereprezentativni sindikati. Mi ne znamo, mi imamo još danas i sutra, možda se nešto izdešava, možda dođe neka informacija, možda se desi da će biti još nekog produžetka”, kaže Mileta Gujaničić iz Nezavisnog sindikata metalaca Železare

I u Samostalnom sindikatu kažu da situacija nije dramatična i da novca za plate još ima.

“Primamo neku platu, za razliku od onih koji nemaju overene knjižice, mi imamo i overene knjižice i nije to još toliko alarmantno da bismo mi ušli u nešto. Mi smo sva tri sindikata potpisali produženje kolektivnog ugovora do 31. aprila, što znači da ćemo mi ad imamo obezbeđene asredstva do 15. maja za plate”, kaže Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare.

Tender za strateškog partnera objavljen je u aprilu prošle godine, i već je produžavan. Jedina zainteresovana kompanija – ruski Uralvagonzavod, međutim do danas nije dostavio zvaničnu ponudu, a direktor Oleg Sijenko saopštio je da će u toku marta doneti konačnu odluku o preuzimanju železare, jer su još u toku preliminarne procene vrednosti te kompanije.

Iz Ministarstva finansija još nema zvaničnih informacija, a premijer Ivica Dačić potvrdio je da će danas ili sutra o situaciji u Železari razgovarati državni vrh. Na tom sastanku, kako je rekao premijer – razmatraće se svi planovi u vezi sa Železarom, imajući u vidu da više nema vremena za čekanje.

A o tome kakve su mogućnosti za smederevsku železaru ekonomista Milan Kovačević kaže za B92 da su male šanse da to preduzeće dobije strateškog partnera.

“Bojim se da su male šanse, a bilo bi svakako jako dobro da se ljudi zaposle, da uspešno posluje Železara”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima ni proizvodi koji su se tu proizvodili više nisu konkurentni, pala im je cena za još oko 20- tak posto u poslednjih godinu daana, pa stoga je teško naći tržište.

Kovačević je istakao da je još “kada smo kupili Železaru od Amerikanaca, ona imala 700 miliona evra duga koji je bio dvostruko veći od njene imovine” i da je i revizor stavio primedbe na završni račun.

Kovačević je ocenio da bi “bilo pametno da se sa političkog razmatranja, pređe malo i na ekonomske analize”.

On je naveo da su “potrebne značajne investicije da bi se podigla i pokrenula Železara, a mi te novce nemamo”.

“Možda je rešenje da se napusti Železara”, rekao je Kovačević i dodao da je Železara već sada zatvorena i da je možda bolje na neki drugi način rešiti problem 5.000 zaposlenih, nego praviti još veće gubitke.

Izvor: B92