Da li Kinezi kupuju Železaru – još se ne zna


18. novembar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da jedna kineska kompanija pregovara sa Železarom Smederevo.

On je najavio da će o tome biti potpisan dokument krajem novembra, tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini.

U intervjuu agenciji Beta, Li, međutim, nije mogao da kaže da li će kineska kompanija postati vlasnik smederevske Železare, dodajući da su razgovori o tome još u toku.

“Još o tome razgovaraju, ali će brzo sve biti jasno”, rekao je ambasador Kine.

Li je rekao da se sa Srbijom razgovara i o drugim projektima i da je već otvorena tema o osnivanju kineske industrijske zone za koju se još bira lokacija.

“Ideja je rođena i hoćemo da je realizujemo. U toj zoni biće puno kineskih preduzetnika, ali će biti otvorena i za investitore iz drugih zemalja”, rekao je Li.

Prema rečima ambasadora, Kina kao prioritetni projekat u regionu vidi modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.

“Trenutno je najvažniji projekat u regionu, koliko vidim, brza pruga Beograd-Budimpešta. Drugi projekti vezuju se za svaku zemlju pojedinačno. Jedino je ovo projekat između Kine, Mađarske i Srbije. Zato bih rekao da je taj projekat sada prioritet”, rekao je Li za agenciju Beta.

Govoreći o četvrtom Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava 24. i 25. novembra po prvi put u Kini, Li je rekao da je važno da učesnici skupa pronađu zajednički interes za investicije i različite projekte.

“Ako nađemo zajednički interes, onda ćemo naći i projekte. Koliko košta projekat, toliko će biti i novca. Kako kažu kod vas, koliko para toliko muzike, odnosno koliko muzike toliko i para”, rekao je kineski ambasador.

Prema njegovim rečima, u fondu za saradnju Kine i 16 država je 10 milijardi američkih dolara, ali postoji i takozvani Fond svile u kome je 40 milijardi dolara.

“Pored toga, formirana je Investiciona banka Azije koja ima 100 milijardi američkih dolara. Znači, novca ima, ali je veoma važno da nađemo zajednički interes i projekte”, rekao je Li.

On je dodao da od prošle godine, kada su se u Beogradu sastali predstavnici Kine i 16 država srednje i jugoistočne Evrope, dogovoreni projekti napreduju, ali ne jednakom brzinom. “Nešto ide brže, a nešto sporije, ali ukratko sve ide napred”, rekao je Li.

Ambasador je rekao da od Četvrtog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava pod parolom “nova perspektiva”, Kina ima velika očekivanja i izrazio uverenje da će samit “doneti novi rezultat” u međusobnoj saradnji.

“Ta vrsta saradnje je sastavni deo saradnje Kine i Evrope, odnosno EU, jer su mnoge učesnice i članice EU”, rekao je Li.

Kineski ambasador čestitao je Srbiji napredak na listi “doing business”, ali je naglasio da je i bez obzira na to, politika Kine da podstiče saradnju sa Srbijom. “To je veliki uspeh, ali bih naglasio da bez obzira da li Srbija napreduje ili ne, kineska vlada ohrabruje i podstiče kineske kompanije da dolaze u Srbiju, da investiraju i da sarađuju s prijateljskim partnerima iz Srbije. To je naša politika, tako govorimo i tako radimo”, rekao je ambasador.