Da li dobijamo novog gradonačelnika?


11. avgust 2012. DRUŠTVO – Nije poznat konačni izgled vlasti u svim opštinama Srbije. Razgovori još u Inđiji, Prokuplju, Svilajnacu, Smederevu.

Iako svi veći gradovi trenutno imaju vlast i dalje nije poznato kako će izgledati politička scena Srbije naredne četiri godine. Konačne konture znaće se tek 5. septembra, kada ističe rok za prekomponovanje, a opštine koje tog dana ne budu imale vladajuću većinu moraće na nove izbore.

Međutim, mnogo je realnija opcija vruć politički “prelazni rok” tokom avgusta, nego novo glasanje. Osim Novog Sada, Kikinde, Sombora, Kule, “talas” zahteva za promenom vlasti zahvatio je i Inđiju, Prokuplje, Svilajnac, Smederevo…

U ovim gradovima trenutno traju pregovori, u prvom redu naprednjaka i socijalista, ali su ishodi neizvesni. SNS je u najvećem gradu Vojvodine pre desetak dana uputio poziv SPS i SPO da formiraju zajedno vlast, ali dogovora još nema.

– I dalje traju razgovori i mi ćemo dati sve od sebe da u Novom Sadu bude promenjena vlast – kaže, za “Novosti”, Miloš Vučević, lider naprednjaka u ovom gradu.

U još tri vojvođanska grada, gde su razgovori o prekomponovanju počeli pre dve nedelje, trenutno je status kvo.

– I dalje smo u vlasti sa DS, “Preokretom” i SPO. Do početka septembra sve će biti rešeno, a, ukoliko postignemo dogovor, novu koaliciju činićemo sa SNS, URS i DSS – rečeno nam je u taboru socijalista u Kuli.

Promene se najavljuju i u Inđiji. Iako je lista Gorana Ješića ubedljivo pobedila, naprednjaci se nadaju preokretu. Već su postigli, za neke i neočekivan, sporazum sa radikalima, a pozvali su i SPS da im se prudruži. Međutim, za većinu im treba podrška i DSS i LSV.

Demokratama se odnedavno “smeši” odlazak u opoziciju u Svilajncu. SNS je sa “Pokretom za Svilajnac” napravio zajedničku odborničku grupu, koja ima 23 člana i nedostaje im još jedan za većinu. U opciji su 13 odbornika SPS ili tri DSS.

I u Prokuplju ne jenjava mogućnost promene vladajuće strukture. Naprednjaci su pozvali socijaliste da izađu iz koalicije sa DS i URS i da im se pridruže.

– Očekujemo da se SPS u što kraćem roku izjasni o našem predlogu za formiranje nove i raskid sa 12 godina dugom vlašću – kaže potpredsednik odbora SNS Radoslav Mihajlović.

Preslikavanju vlasti s republičkog nivoa nada se i SNS Smedereva. Oni bi da se udruže sa SPS i regionalistima, a kruži i priča da su spremni i na saradnju sa DS.

Iako se pojavila informacija da će i u Užicu biti promenjena vlast, savez DS i SPS i dalje je na snazi.

Izvor: Večernje novosti