Crveni oktobar umesto Esmarka?


06. mart 2015. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – Ruska kompanija “Crveni oktobar” vratila se u trku za Železaru u Smederevu, saznaju “Novosti”. Njihov tim juče je bio u Nemanjinoj 11, na razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije. Ovo preduzeće zainteresovano je za aktuelni konkurs za upravljanje srpskom čeličanom, ali i za njenu kupovinu.

O “Crvenom oktobru” kao potencijalnom strateškom partneru pričalo se mesecima, ali se ova kompanija, na kraju, nije ni prijavila na tender za privatizaciju. U januaru, kada su koverte otvorene, obelodanjena je samo ponuda američke kompanije “Esmark”.

Ministar provrede Željko Sertić je juče potvrdio da je nekoliko stranih kompanija zainteresovano za upravljanje Železarom. Rok za prijavu ističe u petak, a za dve do tri nedelje će biti poznato ko će ustoličiti svoj menadžment u Smederevu.

– Sve firme imaju obavezu da uplate deo depozita za učešće, moraju da potpišu izjavu poverljivosti i preuzmu dokumentaciju – rekao je Sertić. – Imamo više kompanija i to je dobro za proces pregovaranja, i “Esmark” je dobrodošao da bude deo tog procesa. Kada smo pregovarali sa njima, moj utisak je bio da su oni zainteresovani za takvu vrstu upravljanja i ne bih bio iznenađen da se oni nađu na toj listi prijavljenih za takmičenje za profesionalno rukovođenje Železarom.

Pregovori Vlade Srbije sa “Esmarkom” o prodaji čeličane su sredinom februara neuspešno okončani. Prema odluci Vlade, raspisan je tender za izbor menadžmenta koji će upravljati smederevskom kompanijom do okončanja privatizacije.

To što se “Esmark” ponovo javlja, ali ovog puta da postavi menadžment u Železari, kao i to što se prijavilo mnogo više kandidata nego na tenderu za privatizaciju, znači da im je mnogo lagodnije da upravljaju firmom nego da ulažu – kaže Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. – Smatram da nije loše da kompanija prvo uđe u Železaru kao upravljač, a da posle eventualno privatizuje firmu. Tako je došao i “Ju-Es stil” i ostao devet godina. Ne verujem u priče o velikom broju zainteresovanih, jer svaki tender za prodaju čeličane pratile su iste priče, koje su se pokazale kao netačne.