Ćirić: Štednja pre svega


01. jul 2012. PRIVREDA – Ministar ekonomije Nebojša Ćirić o železari, investicijama, prvim potezima vlade: Investitori traže stabilnost, nebitno je ko je na vlasti, ono što se potpiše mora da se i ostvari.

Odluka o statusu Železare Smederevo je na novoj vladi. Situacija nije ružičasta, ali ni katastrofalna. Moramo u najkraćem mogućem roku da pronađemo ili strateškog partnera ili konzorcijum firmi, koji bi zajedno sa nama obezbedio adekvatan menadžment i dobar plasman proizvoda – poručuje ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

* Postoji li opasnost od zatvaranja Železare ukoliko se u skorije vreme ne pronađe rešenje?

– Nadam se da ćemo u kratkom periodu, jer svaki mesec rada iziskuje određena finansijska sredstva, uspeti da nađemo nekog adekvatnog za Železaru. Ona neće biti zatvorena niti će druga visoka peć biti stavljena na „tihi hod“.

* Koliko dugo država može da garantuje isplate zaposlenima?

– Mi smo preuzeli Železaru, između ostalog, i da bismo obezbedili njeno funkcionisanje i plate za više od 5.000 zaposlenih. Borićemo se.

* Je li odugovlačenje u formiranju nove vlade uticalo na dolazak novih investicija u Srbiju?

– U kontaktu sam sa mnogima i interesovanje investitora postoji. Imao sam niz sastanaka poslednjih dana sa mnogim zainteresovanim kompanijama. Ono što stalno ističem i što traže i strani investitori i domaći privrednici, to je da se vlada što pre formira i počne da radi punim kapacitetom. Tehnička vlada može da predlaže i da usvaja samo određene propise. To ne znači da ne radimo, ali je kapacitet smanjen i postoji ograničenje kod donošenja odluka.

* Lider DS Boris Tadić kaže da su već dve italijanske kompanije odustale od ulaganja zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika. Sada je gotovo izvesno da će naprednjaci formirati i vladu…

– Za investitore nije bitno ko je na vlasti, već da država garantuje za postignute dogovore. Da se ono što se potpiše i ispuni.

* Koliko im je važan sporazum sa MMF?

– Ulagačima je, ponavljam, najvažnija makroekonomska stabilnost, kao i politička i socijalna, bezbednosna situacija. Oni Srbiju, što je dobro, doživljavaju kao zemlju koja je na putu pridruživanja EU, koja ispunjava određene zahteve, i u smislu zakona i menjanja ambijenta. Zato je važno da vlada sa punim kapacitetom bude što pre formirana.

* Šta bi nova vlada odmah morala da uradi?

– Odmah treba napraviti i usvojiti opsežan ekonomski program, koji, pre svega, mora da bude baziran na štednji. Ali, s druge strane, moramo da imamo i razvojnu komponentu, jer bez toga nema oporavka srpske privrede. Mora se hitno doneti rebalans budžeta, u kome će pažnja biti posvećena stimulisanju direktnih stranih investicija i proizvodnje. Treba napraviti izbor između toga koje društvene i državne kompanije treba da opstanu, a koje ne, kome treba država da pomogne kroz određene kredite i investicione pozajmice.

* Da li ste vi među onima koji se zalažu za povećanje stope PDV?

– Zakon o PDV treba da doživi promene. I mislim da će nova vlada verovatno ići na promenu stope PDV. Postoji minus u budžetu, koji se mora pokriti na neki način. Međutim, ja se zalažem i za smanjenje stope poreza i doprinosa na neto zarade. Stopa poreza i doprinosa sa 62 odsto treba da se smanji na 40.

Izvor: novosti.rs