Čavić posle Nešićeve tragedije: Šesta smrt, šta se ovo dešava?!


07. jun 2012. DRUŠTVO – Reprezentativac Srbije u veslanju Nemanja Nešić preminuo je u 24. godini usred treninga u Smederevu, a njegova smrt u čamcu duboko je potresla i javnost, i naše olimpijce. Jedan od njih je i Milorad Čavić.

“Iskreno saučešće porodici Nemanje Nešića, srpskog veslača čije je srce stalo tokom treninga. To je šesta smrt sportista (na treningu ili u igri) u 2012, šta se ovo dešava?”!, pita se Čavić na Tviteru.

U toku priprema u Smederevu, Nemanja je kolabirao i nedugo zatim i preminuo. Srpski olimpijski tim ostao je bez potencijalnog učesnika na ovogodišnjim Igrama u Londonu, naša zemlja bez sjajnog mladog sportiste, a ostalo je i Čavićevo pitanje – šta se dešava?

Na svom radnom mestu, ili tik uz njega, preminuli su u ovoj godini i fudbaler Livorna Pjermario Morosini, italijanski odbojkaš Vigor Bovolenta, norveški plivač Aleksander Dale Oen, vencuelanska odbojkašica Veronika Gomez i američka odbojkašica Samanta Vopat.

Poput većine njih, Nemanja Nešić je, po svoj prilici, preminuo od srčanog udara. Nadležni kažu da je imao redovne preglede i testove u Republičkom zavodu za sport i da ništa nije ukazivalo da postoji bilo kakav zdravstveni problem. Odmah je iz čamca iznesen na obalu, trener je probao da ga održi u životu veštačkim disanjem, ali je ekipa Hitne pomoći koja je stigla pet minuta posle poziva – mogla samo da konstatuje smrt.

Da je u blizini bio defibrilator, kao jedini aparat koji može da se lako prenosi i pomogne u kritičnim sekundama, možda bi ova priča imala drugačiji kraj. Ali, defibrilatori nisu sastavni deo opreme stručnih štabova u Srbiji, kao ni u mnogim drugim zemljama. Ovaj tužni primer je razlog više – da to konačno bude slučaj.

Izvor: blic.rs