Carski ruski balet ponovo u Smederevu


14. oktobar 2014. KULTURA – Proslavljeni ruski ansambl, Carski ruski balet, 7. novembra, ponovo dolazi u Smederevo sa baletskom predstavom „Krcko Oraščić“.

„Krcko Oraščić“ je balet u dva čina za koji su koreografiju prvobitno uradili Marius Petipa i Lev Ivanov uz muziku Petra Iljiča Čajkovskog. Libreto je adaptacija priče E. T. Hofmana „Krcko Orašščić i Kralj miševa“. Balet je premijerno izveden u Marinski teatru u Sankt Peterburgu, u nedelju, 18. decembra 1892. zajedno sa operom „Jolanta“ Čajkovskog.

Muzika Petra Iljiča Čajkovskog je poznata i voljena širom sveta. Slušajući dela ovog kompozitora, svaka osoba nalazi u njima nešto sopstveno, srodno i intimno. U ovom zadivljujućem daru – da izrazi u muzici osećanja i misli pristupačne i razumljive milionima ljudi, leži ogromna moć umetnosti Čajkovskog.

Hofmanova priča „Krcko Oraščić“ postala je osnova radnje poslednjeg baleta Čajkovskog. U zrelom dobu, 1891. godine, nedugo pre njegove smrti, P. I. Čajkovski otelotvorio je u svom radu novu temu – otvaranje sveta na ivici mladosti. Shvaćen kao „dečji“ ekstravagantni balet „Krcko Oraščić“ bio je lirska i filozofske poema i značajno delo koje je otvorilo nove puteve u baletskoj umetnosti poznog 19. i ranog 20. veka.

Libreto za balet „Krcko Oraščić“, koji će biti izveden u Smederevu, napisao je jedan od osnivača Carskog ruskog baleta Gediminas Taranda, koji se proslavio kao zvezda Boljšoj teatra. Najmagičniju bajku o čudesnim snovima u Božićnoj noći izvode solisti Ana Paškova, Lina Seveliova i Nariman Bekžanov. Poslednje dvoje smederevska publika je videla početkom ove godine, kada su gostovali sa baletom „Labudovo jezero“. Ulaznice za ovu predstavu tada su bile rasprodate mesec dana pre koncerta. Zato su se organizatori ovoga puta odlučili da popularni balet Petra Iljiča Čajkovskog „Krcko Oraščić“ vidi veći broj zainteresovanih i izabrali Sportsku halu Smederevo kao prostor u kome će se balet izvesti i, pri tome, ponudili veoma popularne cene i popuste za određene kategorije populacije.

Ulaznice za balet „Krcko Oraščić“, koji će biti izveden 7. novembra u Sportskoj hali Smederevo, u prodaji su na Bilet servisu Centra za kulturu Smederevo i Turističko informativnom centru, a od 3. novembra i na Biletarnici Sportske hale, po cenama od 2.000 dinara za parter A, 1.500 dinara za parter B, 1.000 dinara za lože levo i desno do samo 500 dinara za tribine A, B i V. Deca do 5 godina ne plaćaju ulaz, a za decu od 5 do 12 godina, srednjoškolce, studente, penzionere i invalide odobrava se popust od 30%. Za grupne posete, preduzeća (više od 20 ulaznica), popust je 20%, a za učenike škola (više od 20 ulaznice) odobrava se popust od čak 50%. Predstava počinje u 20.00 časova. Rezervacije i prodaja na telefone 4624-815, (Bilet servis Centra za kulturu), 615-666 (Turističko-informativni centar) i 642-970 (Biletarnica Sportske hale).