Budući premijer Slovenije iz Saraoraca


05. decembar 2011. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Stranka “Pozitivna Slovenija, gradobačelnika Ljubljane Zorana Jankovića je, prema prvim nepotpunim rezultatima, pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima u Sloveniji, iako su predizborne ankete izvesnu prednost davale Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše.

Jankovićeva stranka “Pozitivna Slovenija” osnovana je u drugoj polovini oktobra ove godine.

Podršku njegovoj stranci dao je tokom predizborne kampanje i prvi predsednik Slovenije posle njenog osamostaljenja, Milan Kučan.

Janković je rodjen početkom januara 1953. u selu Saraorci, nedaleko od Smedereva, gde je proveo rano detinjstvo.

Osnovnu školu, gimnaziju i Ekonomski fakultet završio je u Ljubljani.
Počeo je da radi još tokom studija u poštanskoj službi, a od 1984. nalazi se na rukovodećem mestu u Merkator Investu, a od 1988. rukovodilac je Emone.

Od 1990. do 1997. bio je direktor preuzeća Elekta, da bi tokom jeseni te godine došao na čelo Merkatora. Na ovoj poziciji nalazio se do novembra 2005. kada su ga, uprkos vrhunskim poslovnim rezultatima, uklonili sa tog mesta, kako je tvrdio iz političkih razloga, oni koje je danas upravo i politički porazio.

Kao uspešan poslovan čovek dobio je čak 13 slovenačkih i medjunarodnih nagrada. Izmedju ostalog, proglasen je za Menadžera godine 2002.

Njegova popularnost posledica je visokih poslovnih rezultata, ali i specificnog ličnog šarma. Kako je govorio, lično je poznavao, po imenu, većinu zaposlenih u Merkatoru.

U oktobru 2006. izbran je za gradonačelnika Ljubljane većinom od čak 62,99 procenata glasača, u prvom krugu.

Pod njegovim rukovodstvom Ljubljana je proglašena za najbezbedniji grad Jugoistočne Evrope, a Forbs i Riders Digest su je takodje veoma visoko rangirali po više osnova.

Na izborima u oktobru 2010, njegova pobeda za gradonačelnika Ljubljane bila je još ubedljivija – dobio je čak 69,1 odsto glasova.

Na mestu gradonačelnika pokrenuo je nekoliko većih investicionih programa.

Dobar izborni rezultat Jankovića, kako predvidjaju analitičari u Ljubljani, mogao bi da znači da na političkoj sceni i dalje igra premijer u ostavci Borut Pahor.

Pahorovoj vladi je parlament izglasao nepoverenje, pa su zbog toga i raspisani vanredni parlamentarni izbori.