Britke kose “sevale” na Plavincu


Kraj Smedereva u nedelju održana tradicionalna smotra dve stotine najboljih kosaca Srbije i regiona. Pobednik Pljevljak Slaviša Pupović, drugi Vuk Vučković iz Čačka, a treći Milorad Gazić

SLAVIŠA Pupović iz Crne Gore pobednik je u nedelju održane 19. kosidbe na Plavincu kraj Smedereva, u kojoj je učestvovalo 200 kosača Srbije i regiona.

“Oj livado oj zelena, što si rano pokošena” – orilo se u nedelju ujutru sa padina Goranskog gaja, gde je svečanim defileom uz pevanje kosačke himne označen početak tradicionalne smotre.

Ove godine manifestaciju je, osim grada domaćina, prvi put podržalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sumom od 1,5 miliona dinara.

Organizatori manifestacije, Udruženje kosača Plavinac, već 19. godinu pripremaju kosidbu, a u realizaciji učestvuje oko stotinu aktivista volontera. Kosidbu, na kojoj je u revijalnom delu učestvovalo 200 kosača iz pet država u regionu, zvanično je otvorio ministar Branko Ružić.

– Ovo je najmasovnija kosidba. Došli su nam prijatelji iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Austrije i Mađarske – kaže Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača.

Tradicionalno druženje svoju najveću draž i ovoga puta iskazalo je kroz susret majstora ove veštine.

– Važno je da se družimo, da čuvamo tradiciju. Mi smo prijatelji po kosi, nismo suparnici – kaže vremešni Smederevac dok oštri alat.

Nakon što su, uz družbu i pesmu, pokosili padinu Goranskog gaja, održano je i nadmetanje u kojem je snage odmerilo desetoro kosača, među kojima su bile i tri žene. Žiri je odmeravao veštinu, kvalitet, širinu otkosa i brzinu.

Nakon što je prošle godine “pokosio” kolege na obroncima Plavinca, Pljevljak Slaviša Pupović bio je i ovog puta najbolji na takmičarskoj trasi. Drugo mesto pripalo je Vuku Vučkoviću iz Čačka, a treće Miloradu Gaziću iz Pljevalja. Među damama, najbritkiju kosu imala je Slobodanka Košutić iz Smedereva.

Naredna kosačka smotra, koja od ove godine ima republički značaj, zakazana je za isto vreme na istom mestu 2019. godine.

ZABAVA I GOZBA

ZA goste manifestacije priređen je zabavni program, a četrnaest udruženja žena sa ovog područja pokazalo je svoje ručne radove i kulinarske veštine.

GODINE SE NE BROJE

U REVIJALNOJ kosidbi najmlađi kosač bio je sedmogodišnji Mateja Stevanović iz Udovica, a najstariji je imao 80 godina.

Izvor: Večernje novosti