Boris Tadić u Smederevu


05. april 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Vlada Srbije sledeće nedelje raspisati tender za pronalaženje strateškog partnera za železaru Smederevo i ocenio da će se pokazati da je odluka države da stane iza te kompanije bila opravdana i isplativa.

“Tokom sledeće nedelje Vlada će raspisati tender. Ja sam optimista, iako je u jednom trenutku delovalo drugačije”, poručio je Tadić nakon obilaska pogona tople valjaonice u železari.

On je rekao da očekuje da u kratkom roku može da se pronađe partner za železaru, a da bi bilo dobro da taj partner, kako je naveo, ima svoju koksaru, jer će tako železara biti konkurentnija na tržištu.

Takođe je naveo da bi bilo sjajno da taj partner uvede i mogućnost procesa galvanizacije kako bi limovi koje proizvode u železari mogli da se ugrađuju u karoserije automobila koji se proizvode u Srbiji.

Tadić je rekao da će se pokazati da je opravdana i isplativa bila odluka Vlade Srbije da stane iza železare i čestitao rukovodstvu kompanije i Ministarstvu finansija na uspešnom očuvanju radnih mesta u teškom i rizičnom trenutku, kada je kompanija Ju Es Stil, zbog globalnih uslova na tržištu napustila železaru.

“Postoje trenuci kada država mora da stane iza preduzeća i ovo je taj trenutak. Ali, takođe postoje i granice. Svi moraju da znaju koliko to košta i zato je na svima, i na preduzeću i na vladi da se što pre pronađe partner koji će otvoriti perspektivu za železaru”, rekao je Tadić.

On je istakao da je železara strateško preduzeće zato što na sebi drži čitav metalski kompleks i podsetio da ona plasira veliki procenat svojih proizvoda na tržište Srbije, ali i da od nje zavise mnoge druge domaće firme.

Upravo zbog toga, dodao je Tadić, država mora da pomogne železari i da ima strategiju razvoja metalske industrije.

“Nije slučajno kompanija ‘Danijeli’ došla u Srbiju. To je zato što Srbija ima razvijenu metalsku industriju i zato što imamo strategiju. Upravo zato je država stala iza železare”, naveo je Tadić.

Prema njegovim rečima poseta železari planirana je ranije, a slučajno je pala na poslednji dan njegovog aktuelnog mandata na funkciji predsednika Srbije.

Direktor železare Smederevo Ivan Milošević istakao je da je zahvaljujući finansijskoj injekciji Vlade Srbije, ta kompanija nastavila da radi i obezbedi kontinuitet proizvodnje.

On je dodao da je saradnja sa starim partnerima nastavljena, a prošle sedmice železara je potpisala nekoliko važnih ugovora za italijansko i tursko tržište.

“Bitno je da nastavimo da radimo ovi tempom. Sve sto smo do sada uspeli, uspeli smo zahvaljujući pomoći države”, rekao je Milošević.

Nakon što se američka kompanija Ju Es Stil povukla iz Smedereva Vlada Srbije je preuzela železaru i, kako je u januaru najavila, nije imala nameru da u dugom roku bude vlasnik, već da traži strateškog partnera.

Nedavno je ministar ekonomije Nebojša Ćirić najavio da će vrlo brzo biti raspisan tender za strateškog partnera za železaru i dodao da očekuje veliko interesovanje potencijalnih kupaca.

Početkom marta ove godine ponovo je obnovljena proizvodnja u železari pokretanjem visoke peći broj 2.