Bor, Užice i Smederevo dišu kao na škrge


27. decembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Svaki treći stanovnik Srbije koji živi u gradu diše čisto i punim plućima, jer je vazduh umereno ili prekomerno zagađen u čak dve trećine gradova naše zemlje. Vremenske prilike, koje poslednjih nedelja donose maglovito vreme bez vetra, dodatno doprinose zagađenju vazduha, pa su “alarmi” za smog, dim i čestice čađi već upaljeni svuda u regionu.

Vazduh može da se “seče” od zagađenosti sumpor-dioksidom u Boru, koji je i zvanično najzagađeniji grad Srbije, a dani bez vetra najgore utiču na kotline, poput Užica i Valjeva, gde zbog grejne sezone emisije štetnih gasova ostaju da sagorevaju – u gradu. Od zagađenosti opravdano strepe i žitelji Smedereva.

Čak 80 odsto emisija zagađujućih materija u vazduhu potiče iz sektora energetike, pokazuju merenja Agencije za zaštitu životne sredine, koja meri kvalitet na 40 mesta u zemlji.

– Vazduh je osetno čistiji izvan gradova, gde dve trećine stanovništva udiše vazduh čiji kvalitet ne treba menjati – objašnjava Tihomir Todorović, načelnik sektora za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji. – Bor ima ubedljivo najveći problem zbog emisija ugljen-dioksida iz topionice bakra. Dobra vest jeste da je urađena nova topionica, pa se očekuje da se ove vrednosti dosta smanje kada zatvore staru. Užice i Valjevo su ugroženi samo tokom zime. Imaju i veliki broj malih izvora zagađenja.

Smederevo i Beograd imaju povišene vrednosti sumpor-dioksida zbog saobraćaja i loženja. Jedna od najzagađenijih tačaka u Beogradu, ali i u Srbiji je u Ulici despota Stefana gde je i merna stanica koja u najvećem broju zimskih dana, ukoliko ne duva košava ili ne padne sneg, pokazuje povećanu koncentraciju zagađujućih materija i do pet puta veću od dozvoljene.

Kako su vrednosti štetnih materija sve veće, broj hroničnih plućnih bolesnika povećava za nekoliko procenta svake godine. Za njih je, kažu stručnjaci, najveći pokazatelj opasnosti – magla.

– Čim se magla spusti u gradu, to znači da sa njom dolazi smog, a stanovništvo direktno inhalira štetne čestice – objašnjava pulmolog Dragana Mandić. – Zagađen vazduh najgore utiče na hronične bolesnike koje pate od astme ili bronhitisa. Savetuje im se da u periodu kada nema vetra, a ima magle, što manje izlaze iz kuće.

Najveći zagađivači vazduha, usled sagorevanja fosilnih goriva, jesu termoelektrane u Obrenovcu, Kostolcu, Velikim Crljenima. Problem u Pančevu postoji 30 godina, od vremena kada su startovale fabrike Južne industrijske zone, Rafinerija Pančevo, HIP “Petrohemija” i “Azotara”, a ogleda se u prisutnom zagađenju vazduha, površinskih i podzemnih voda i zemljišta.

Ipak, podaci pokazuju da je Pančevo poslednje dve godine poboljšalo kvalitet svog vazduha brojnim novim sistemima za revitalizaciju i odsumporavanje koje su fabrike otvorile. Merači vazduha tvrde da Pančevci danas udišu umereno štetan vazduh.