Bolnica u Smederevu nema dovoljne zalihe krvi


20. oktobar 2015. DRUŠTVO – Izvor: B92 – Odeljenje transfuzije u bolnici “Sveti Luka” u Smederevu radi s minimalnim zalihama krvi, rekla je načelnica službe za transfuziju Nataša Drljača.

Prema njenim rečima, zalihe krvi su najčešće jedva dovoljne za dva dana.

“Danas jedino nismo odložili intervencije koje su bile planirane za danas, ali već sutra, zavisno od operacija koje su sutra na program može biti dramatično. Razumljivo je da takvo stanje smatramo teškim”, rekla je Drljača agenciji Beta.

Ona je navela da sutra očekuje zaista tešku situaciju i da je moguće da neka operacija bude odložena, zavisno od krvne grupe koja bude bila potrebna.

“Sva je prilika da ćemo morati, mada je to nepopularan gest i izbegavamo ga koliko god je moguće, da molimo porodične davaoce da porodica obezbedi krv za eventualnu transfuziju, pa tek kada imamo rezervu odgovarajuće krvne grupe član te porodice biva operisan”, navela je Drljača.

Ona je pojasnila da je odziv dobrovoljnih davaoca uobičajen za ovo doba godine, ali da je ta bolnica imala veliki broj operacija, te su se zalihe smanjile.

Drljača je istakla i da veruje da će se većim odzivom građana Smedereva stanje zaliha brzo normalizovati.