Bolnica: Majke sede na stolcama


23. jun 2012. – DRUŠTVO – Izvor:Večernje Novosti- Plastična stolica je i dalje u pojedinim dečijim bolnicama u Srbiji jedini “smeštaj” za majke koje leže sa mališanima.

Ukoliko imaju overen uput RFZO, ne plaćaju ništa, u suprotnom, bolnički dan, u zavisnosti od ustanove, košta od 500 do 772 dinara.

Nedostatak prostora i neuslovne sobe su u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, na dečijem odeljenju u Smederevu, u Pedijatrijskoj bolnici u KBC “Zemun”, u KC Niš…

Jedan od najdrastičnijih primera gde su majke pre manje od deset godina bukvalno stajale uz svoju decu dan i noć, sanjajući čak i stolicu, bio je Institut za majku i dete “Dr Vukan Čupić”. Situacija je danas drugačija.

“Kod nas majke spavaju na foteljama koje se razvlače ili imaju svoj krevet,” kaže dr Vladislav Vukomanović, direktor Instituta za majku i dete. “Odlukom Upravnog odbora one ne plaćaju ništa ukoliko donesu overen uput Fonda. Ukoliko to ne postoji, bolnički dan iznosi 500 dinara. Pare se svakako refundiraju ukoliko se uput kasnije donese. Da li će majka biti uz dete zavisi od mnogo faktora. Kod dece starije od 10 godina pratnju primamo ukoliko postoje prostorni kapaciteti. Vodi se računa i da oni ne ugrožavaju epidemiološku situaciju.”

Roditelj sa detetom može biti u bolnici do njegove 15. godine. Izuzetno, samo ukoliko je dete teško bolesno, majka može biti uz njega i kasnije. Sa detetom se leži u bolnici do njegove 18. godine samo kada ide na lečenje u drugi grad ili državu, pišu “Novosti”.

U bolnici u Tiršovoj postoji i odluka Upravnog odbora za one majke koje insistiraju da budu uz svoju decu. One plaćaju dnevno 500 dinara i često spavaju na stolicama, jer nema mesta.

Cena bolničkog dana za majke koje nemaju overen uput u Valjevu jeste 772 dinara. Za te pare imaju tri obroka i krevet.

“Kod beba do godinu dana podrazumeva se da je majka uz njih i ništa se ne plaća,” rekli su “Novostima” u Zdravstvenom centru Valjevo. “Kod starije dece pedijatri izdaju potvrdu da je majka potrebna, ona od izabranog lekara uzima uput koji overava komisija Fonda. Ukoliko prođe komisiju, ništa ne plaća.”

U Kliničkom centru Kragujevac, majke uz decu, po odluci Upravnog odbora, imaju pravo da budu uz bebe godinu dana. Za to im ne treba nikakva potvrda. Za stariju decu potreban je overen uput. Ukoliko to nema, a želi da bude uz dete, plaća 500 dinara dnevno. Svi troškovi, ukoliko kasnije dostavi overene papire, budu refundirani.