Bojković: Prelazno rešenje za Železaru


22. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Izvršni direktor za finansije Železare Smederevo Bojan Bojković rekao je da je planirano da Železarom upravlja firma sastavljena od iskusnih i stručnih menadžera, dodavši da je reč o prelaznom rešenju, o modelu koji ne rešava pitanje vlasništva.

“Ona će imati pravo na ostvarivanje dela profita po osnovu usluga upravljanja i rukovođenja Železarom koje nude i sprovode. Država ostaje vlasnik i ima kontrolu nad upravljanjem fabrikom. To su takozvani dualni sistemi za nadgledanje rada fabrike”, rekao je Bojković za list Danas.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije naći firmu koja je spremna da ostvari takav “frendli dil”, dakle da postoji obostrano poverenje.

“Da rad bude zajednički i savetodavan kako bi se ostvarili najbolji mogući rezultati, što podrazumeva ne samo veštinu rukovođenja, već i mogućnost da se obezbede kupci naših proizvoda, da se dođe do jeftinijih sirovina i boljih uslova plaćanja”, rekao je Bojković.

On smatra da se Vlada Srbije opredelila za taj model umesto da angažuje stručnjake iz Srbije, zato što strane firme sastavljene od iskusnih menadžera u određenim oblastima imaju dobre veze i kontakte koji im omogućavaju jeftinu i kvalitetnu nabavku sirovina sa jedne i obezbeđivanje kupaca i novih tržišta sa druge strane.

“Nama je, posle svega što se dešavalo u Železari nakon odlaska Ju-Es stila, potrebno da povratimo poverenje kupaca na inostranom tržištu”, dodaao je on.

Prema njegovim rečima, reč o prelaznom rešenju, o modelu koji ne rešava pitanje vlasništva.

“Takav model vođenja kompanije nije izuzetak, primenjivan je i ranije i sada, kod nas i u Evropi, najčešće u Italiji. Slučaj sa Etihadom veoma je sličan, takođe i sa Sartidom, jer je Ju-Es stil imao ugovor o upravljanju i menadžmentu u prvih 10 meseci”, rekao je on, prenosi Danas.

Kada je reč o otpuštanju radnika i smanjenju plata Bojković kaže da otpuštanja neće biti, izuzev prirodnog odliva, odnosno odlaska ljudi u penziju.

On je dodao da smanjenja plata takođe neće biti, a nakon dolaska firme zadužene za rukovođenje, o visini zarada će se razgovarati i tražiti rešenje.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je od nekoliko opcija za privatizaciju Železare izabrala najtransparentniju.

“Ta opcija je podrazumevala javni poziv, pismo o zainteresovanosti, tender, komisiju za privatizaciju, otvorene pregovore i potrebnu dokumentaciju dostupnu javnosti preko Agencije za privatizaciju. S obzirom na to, veoma je lako proveriti i utvrditi da Vlada ništa nije prihvatila pa posle toga odbila, kako tvrdi Esmark”, rekao je izvršni direktor, prenosi Danas.