“Boing boing” u Smederevu


25. mart 2013. KULTURA – U Velikoj dvorani Centra za kulturu, u utorak 26. marta, biće izvedena predstava Marka Kamelotija „Boing boing”, u režiji Predraga Stojmenovića.

Glumci beogradskog Zvezdara teatra Vuk Kostić, Viktor Savić, Marina Vodeničar, Jelisaveta Orašanin, Jelena Gavrilović, Nada Macanković i Borka Tomović izvešće za smederesvku pozorišnu publiku hit komediju 60 – ih čije su prve predstave bile izvođene u Londonu i Parizu i igrale su se dvadesetak godina.

Komad je premijerno izveden više od dve stotine puta, a snimljena su i četiri filma, od kojih je najpoznatiji onaj u kojem su glavne role tumačili Džeri Luis i Toni Kertis.

Interesantno je to što je originalni tekst menjan veoma često da bi bio adaptiran podneblju u kojem se igra predstava, pa ga je to više puta udaljavalo od suštine vodvilja.

Adaptacija koju će videti smederevski ljubitelji pozorišta zasnovana je na komediji situacije i „lišava se nepotrebnog humora za ono što je već očigledno smešno. Oživljavanje duha Pariza šezdesetih godina dvadesetog veka daje predstavi poseban stil, jer ovaj komad najbolje funkcioniše u kontekstu vremena u kojem je i pisan, a to je doba velikih promena kada se pojavio hipi pokret, počelo rušenje seksističkih i rasističkih tabua, pojavila se televizija…”

Predstava „Boing boing” počinje u 20 časova.

Izvor: smederevo.org.rs